Sindikati u petak očekuju konačnu ponudu Vlade

ZAPELI PREGOVORI O POVEĆANJU PLAĆE
Sindikati u petak očekuju konačnu ponudu Vlade

Pregovori Vlade s predstavnicima sindikata državnih i lokalnih s

(GLAS SLAVONIJE, 14. prosinca 2016.) Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

gs_logo290509Radi se o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.
– Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda – rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. “Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka”, kazao je Jagić.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za “time out” kako bi Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili nekoliko dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izići s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice.
– Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim uz sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama – kazao je Pleša. Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama – tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim članstvom.
– Imamo vremena do kraja godine jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja 2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima – pojasnio je. Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama, Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.
Sindikati javnih službi su, pak, nakon propalih pregovora o povećanju osnovice za plaće u otvorenom pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon “neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je doista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus”. Sindikalci su izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocijenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća i rješavanju pitanja dugova zaposlenima u javnim službama.