Sindikati uputili Milanoviću otvoreno pismo protivnika “outsourcinga”

plesa_hrt201114

(HRT, 20. studenoga 2014.) 127 predstavnika 17 sindikata koji su prikupljali potpise za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru okupili su se jutros pred Vladom, te premijeru Zoranu Milanoviću uputili otvoreno pismo u kojem traže odgovore na pitanje zašto se dopustilo hrt_logo120314da pregled prikupljenih potpisa traje već 127 dana. Također zahtijevaju povlačenje odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama. Ističu da davanje novih poslova vanjskim pružateljima usluga proisteklo iz te odluke predstavlja uvođenje agencijskog zapošljavnaja na mala vrata.

Čelnik sidinkata preprod Željko Stipić najavio je da će od predsjednika Ive Josipovića zatražiti uključivanje u rješavanje spora. Najavio je da će u prvoj polovici prosinca Markov trg napuniti prosvjednim skupom.

Stipić je poručio da će sindikati odluku o referendumu dočekati spremni i uspješno dovršiti akciju kojom će osigurati status sadašnjih i budućih javnih i državnih službenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec zatražio je da Vlada povuče odluku o zabrani zapošljavanja jer zbog nje dolazi u pitanje opstojnost i regularan rad državnih i javnih službi, te je pozvao na raspisivanje prijevremenih izbora.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je Milanovićevu vlast za rušenje hrvatskih institucija, jer su ugasili dnevni list “Vjesnik” i Ured za socijalno partnerstvo, a potkopavaju HGK i HOK, te skup ekonomista u Opatiji.

Pročitajte još…