SINDIKATI URUČILI ŠEKSU VIŠE OD 330.000 POTPISA PROTIV ZDRAVSTVENE REFORME

SINDIKATI URUČILI ŠEKSU VIŠE OD 330.000 POTPISA PROTIV ZDRAVSTVENE REFORME

Pet100406_peticije220ZAGREB, 10. travnja (Hina) – Predstavnici četiriju sindikalnih središnjica danas su predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu uručili peticiju s više od 330.000 potpisa građana koji se protive Vladinom reformskom paketu zdravstvenih zakona te Strategiji razvoja zdravstva od 2006. do 2011., o kojima bi Sabor danas trebao započeti raspravu.
Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga Uni-Cro Šeksu su donijeli kartonske kutije s ukupno 333.768 potpisa temeljem kojih traže da Vlada i Sabor te zakone i Strategiju povuku iz procedure.
Uz potpise, sindikalci su Šeksu poručili da Strategiji nedostaju jasno određeni strateški ciljevi, mjere, vremenski okvir, nositelji, kriteriji za praćenje i ocjenu uspješnosti predviđenih mjera, te da se ne vidi što se time želi dobiti.
Sindikalci tvrde da su predložena Strategija i zakonski paket usmjereni prvenstveno na smanjivanje prava osiguranika i štednju novca na njihov račun. Protive se smanjenju udjela javne potrošnje za zdravstvo na račun privatne potrošnje, sve dok u Hrvatskoj ima 314.000 nezaposlenih, 19 posto građana je ugroženo siromaštvom, a prosječna je plaća tek 4.500 kuna.
Pet100406_sever_govoriČelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever novinarima je rekao da su sindikalci saborskim zastupnicima htjeli poručiti da nisu samo zastupnici svojih stranaka, već prvenstveno građana kojih je više od 330.000 reklo “ne” Vladinoj zdravstvenoj reformi.
Sever ističe da Vladinu Strategiju i zakone, osim sindikata kao socijalnih partnera, nisu podržale ni struka (Hrvatska liječnička komora) niti udruge pacijenata.
Ne možete podržati ovakve zakone, tu vam poruku šalje više od 300.000 građana“, poručio je Sever saborskim zastupnicima.
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je da su predložena Strategija i prateći zakoni već uvršteni u dnevni red saborske sjednice, te da će o njihovoj sudbini odlučiti Sabor.

HRVATSKI SABOR: OPORBA TRAŽI ODGODU RASPRAVE O ZDRAVSTVENOJ REFORMI

hina_logo

ZAGREB, 10. travnja (Hina) – Oporbeni klubovi SDP-a, HSS-a i HNS-a na današnjem su početku saborskog zasjedanja zatražili odgodu rasprave o Vladinu prijedlogu Strategije razvoja zdravstva od 2006. do 2011. te paketu zdravstvenih zakona dok se ne postigne dogovor sa sindikatima, a na zahtjev svih klubova određena je polusatna stanka.

Pet100406_racan220Budući da je Sabor današnje zasjedanje trebao početi upravo raspravom o tim Vladinim prijedlozima, objedinjenom s tri oporbena zdravstvena zakona, SDP, HSS i HNS od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražili su odgodu rasprave ili skidanje tih točaka s dnevnog reda.
Milanka Opačić (SDP) istaknula je da j e riječ o izuzetno važnim temama za građane oko kojih nije postignut dogovor sa sindikatima, a što građani o njima misle svjedoči više od 330.000 njihovih potpisa kojima izražavaju neslaganje s Vladinom zdravstvenom reformom.
I čelnik SDP-a Ivica Račan ocijenio je da je zdravstvo od velike važnosti za građane, zbog čega je, kaže, izuzetno važno postići dogovor sa sindikatima.
Šeksa je pozvao da na glasovanje stavi odluk u Sabora kojom bi se rasprava odgodila, a Vladini prijedlozi skinuli s dnevnog reda.
Željko Pecek (HSS) zatražio je ponovno glasovanje o uvrštavanju tih točaka u dnevni red, što je Šeks ocijenio nemogućim budući da je o njihovu uvrštavanju već glasovano, a Pecek je potom predložio da se prvo raspravi interpelacija HNS-a i HSS-a o radu Vlade u području zdravstva.
Dragutin Lesar (HNS) pozvao je ministra zdravstva Nevena Ljubičića, koji u Sabor u treba braniti Vladine prijedloge, da ih povuče iz procedure te se u ime Vlade pokuša dogovoriti sa socijalnim partnerima i strukovnim udrugama.
Također je zatražio da se, prije rasprave o Strategiji i zakonima, raspravi interpelacija.

Pet100406_seks220Šeks je izvijestio da je jutros primio predstavnike sindikata koji su mu uručili peticiju s više od 330.000 potpisa građana koji se ne slažu s Vladinom zdrav stvenom reformom, ali zastupnicima je, kao prije toga i sindikalcima, poručio da svojom odlukom i voljom ne može odgađati raspravu.
Kakav će biti ishod rasprave, hoće li zakoni biti prihvaćeni ili ne, to će odlučiti Hrvatski sabor“, rekao je Šeks.
Luka Bebić je potom u ime Kluba HDZ-a zatražio polusatnu stanku kako bi se HDZ-ovci konzultirali oko oporbenih prijedloga, a zahtjevu za stankom pridružili su se i ostali saborski klubovi.

SABOR: O VLADINOJ ZDRAVSTVENOJ REFORMI IPAK PRETHODNA RASPRAVA

hina_logo

ZAGREB, 10. travnja (Hina) – Rasprava o Vladinom prijedlogu Strategije razvitka zdravstva od 2006. do 2001. i četiri prateća zdravstvena zakona smatrat će se prethodnom raspravom, odlučio je danas Hrvatski sabor.
Nakon dvosatnog izlaganja klubova koji su, izuzev HDZ-ova, tražili da se prije rasprave odluči hoće li se ona smatrati prvim čitanjem ili prethodnom raspravom, HDZ je popustio te prihvatio prijedlog ostalih klubova da se provede prethodna rasprava kako bi Vlada i sindikati te strukovne udruge pokušali ishoditi konsenzualno rješenje.
Nakon polusatne stanke, Andrija Hebrang (HDZ) nužnim je ocijenio da Sabor raspravi Vladine prijedloge, odbacivši zahtjeve dijela oporbe da ih Vlada povuče a rasprava se odgodi.
Nema mjesta odgodi jer paket zdravstvenih zakona ne ukida niti predviđa ukidanje nijedne socijalne beneficije niti za jednog građanina ove zemlje, a želimo spasiti tržište lijekova koje se našlo u opasnosti“, rekao je Hebrang.
U ime HDZ-a je predložio da se rasprava smatra prvim čitanjem, što je naišlo na neodobravanje ostalih saborskih klubova.
Klubovi SDP-a, HSS-a, HSU-a, HSLS-a, IDS-a, HNS-a, SDSS-a i HSP-a zatražili su da se rasprava proglasi prethodnom jer Vlada predloženom zdravstvenom reformom želi smanjiti prava pacijenata te povećati cijene zdravstvenih usluga.
Neophodne su promjene u zdravstvu, ali ne možemo prihvatiti da se ti problemi rješavaju parcijalno, smanjenjem prava pacijenata i povećanjem cijena zdravstvenih usluga“, poručio je Ivica Račan (SDP).
Veća zdravstvena prava imali bi samo oni koji ih mogu kupiti. Ako u ovoj državi nitko nije zadovoljan Vladinom reformom, u čije se ime ona predlaže“, upitao je Dragutin Lesar (HNS). Sabor mora uzeti u obzir da je 333.000 građana peticijom izrazilo neslaganje s Vladinim prijedlozima, dodao je Lesar.
Nakon što je saslušao predstavnike svih klubova i njihove prijedloge, potpredsjednik Sabora Luka Bebić otvorio je objedinjenu raspravu o Strategiji i Vladinim zakonima te o tri oporbena zdravstvena prijedloga, proglasivši je prethodnom.