Sindikati vjetar u leđa novom ravnatelju Uprave za zatvorski sustav

SASTANAK U MINISTARSTVU PRAVOSUĐA
Sindikati vjetar u leđa novom ravnatelju Uprave za zatvorski sustav

Dundić je kolegijalnim, otvorenim i iskrenim pristupom na prvom sastanku osigurao simpatije i vjetar u leđa sindikalne strane, a vrijeme i složeni politički odnosi u Vladi pokazat će uživa li podršku da se sinergijskim učinkom socijalnih partnera nagomilani problemi konačno počnu rješavati

dundic_andjelko_dutv190416

(SDLSN, 20. svibnja 2016.) Sindikati koji djeluju u zatvorskom sustavu, njih šest koji su se danas odazvali pozivu na sastanak s pomoćnikom ministra pravosuđa i novim ravnateljem Uprave za zatvorski sustav Anđelkom Dundićem, sa zadovoljstvom su sa svojim dojučerašnjim kolegom iz sustava razmijenili informacije o stanju u kaznenim tijelima, naišavši pri tome ne samo na razumijevanje i zainteresiranost za rješavanje nagomilanih problema, već i kolegijalnu solidarnost.

sdlsn_www220Ravnatelj Dundić s predstavnicima sindikata nije razgovarao u rukavicama i s dužnosničke distance, već je kao pravosudni policajac i osoba koja je donedavno i sama zarađivala za kruh kao djelatnik zatvorskog sustava i sam dao do znanja kako poziciju ravnatelja ne doživljava kao uhljebljenje već mogućnost unaprjeđenja rada Uprave.
Dundić se složio s predstavnicima sindikata da profesiji pravosudnog policajca, ali i svim ostalima koji rade u zatvorskom sustavu treba vratiti dignitet i rad organizirati sukladno pozitivnim propisima i kolektivnom ugovoru, počevši od službenih odora pa sve do zaslužene mirovine.
Obnavljanje zaposleničke strukture i smjenu generacija Dundić misli osigurati usklađivanjem plana prijma u zatvorski sustav sa željama za odlazak iz sustava zaposlenika koji imaju uvjete za mirovinu, kao se ne bi događalo da se na zamjenu umirovljenog djelatnika čeka po dvije i više godina.
Sindikati su ravnatelja informirali o stanju glede poštivanja prava iz kolektivnog ugovora, sudskim sporovima, ali i stanju u zatvorima i kaznionicama u kojima se pojedini rukovoditelji ponašaju poput feudalaca i istovremeno se kod provedbe svoje samovolje pozivaju na naloge iz “Zagreba”, ali i naglasili zadovoljstvo da na strani poslodavca imaju sugovornika koji razumije probleme s kojima se suočavaju i spremnost na zajednički doprinos organizaciji i uvjetima rada koji će rezultirati zadovoljstvom ne samo zaposlenika, već i “stanara” zatvorskog sustav i doprinijeti boljoj sigurnosnoj situaciji.
Dundić je otvorenim i iskrenim pristupom na prvom sastanku osigurao simpatije i vjetar u leđa sindikalne strane, a vrijeme i složeni politički odnosi u Vladi pokazat će uživa li podršku da se sinergijskim učinkom socijalnih partnera nagomilani problemi konačno počnu rješavati. S. Kuhar