SINDIKATI ZAPOSLENIH U JAVNOJ UPRAVI I ZDRAVSTVU SUMNJAJU U MOGUĆNOST DA VLADA U TE SEKTORE UVEDE NORMIZACIJU

SINDIKATI ZAPOSLENIH U JAVNOJ UPRAVI I ZDRAVSTVU SUMNJAJU U MOGUĆNOST DA VLADA U TE SEKTORE UVEDE NORMIZACIJU

novilist_logoZAGREB – Predstavnici sindikata zaposlenih u javnoj upravi i zdravstvu smatraju da je gotovo nemoguće provođenje normizacije poslova u ta dva sektora, koja bi prethodila plaćanju oko 250 tisuća zaposlenih po učinku, što je Vlada najavila u dokumentima koji prate stand-by aranžam s MMF-om.
S druge strane pozdravljaju mogućnost da se ponovo uvedu platni razredi koje je ukinula Vlada Ivice Račana. No, ni oko mogućnosti vraćanja platnih razreda ne vlada pretjerani optimizam.

ZanimanjaŠto se tiče normizacije poslova u državnoj upravi, glavnom tajniku Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniši Kuharu čini se da se tu radi o otkrivanju tople vode i alibiju za odlaganje profesionalizacije državnih službi, a ne stvarnoj namjeri da državna služba postane servis građana.
– Na taj se način odlaže profesionalizacija u državnoj upravi dok se u nju ne smjeste podobni kadrovi, sumnja Kuhar. On napominje da je sadašnja Vlada posljednjim prijedlogom izmjena zakona o državnim službenicima i namještenicima iz odredbe o nagrađivanju izbacila ocjenu kao obvezan kriterij, a ona se dobivala na osnovi kvalitete i opsega obavljenih poslova i pridržavanja rokova.
– Kako će se uspješan službenik nagraditi ako se u obzir ne uzima ocjena, ali ta se mogućnost stimulacije i ne koristi jer Vlada nije donijela uredbu o kriteriju i načinu isplate za uspješnost u radu, ističe Kuhar.

Specifičan stalež

On upozorava i na to da se normizirati mogu samo poslovi u kojima prevladavaju standardizirani postupci, kao što su izdavanja potvrda, uvjerenja ili određeni inspekcijski poslovi.
– Kako normizirati poslove viših stručnih savjetnika koji pripremaju podlogu za donošenje strateških odluka ili zakona, pita se Kuhar. Zato on zaključuje da bi se i sada mogli vrednovati rad i nagrađivati službenike jer za to postoje pretpostavke, ali smatra da svaka vlast umjesto toga »radije promiče model podobnosti i vjernosti, a profesionalizaciju pretpostavlja dnevnopolitičkim interesima«. Ni Spomenka Avberšek, čelnica Samostalnog sindikata zaposlenih u djelatnosti zdravstva, mirovinskog osiguranja i socijalne zaštite ne vjeruje da će Vlada uspješno normizirati rad u zdravstvu.
Po njenom mišljenju poslove koje obavljaju djelatnici niže i srednje stručne spreme nije komplicirano normirati, no liječnici su nešto drugo. Kako prema specifičnosti posla, tako i kao specifičan stalež.
– Liječnici ne daju da im se takne u tri stvari: novac, mito i greške u medicini. Tu su svi liječnici i ministri složni kao jedan. Ne vjerujem da će se Hebrang usuditi reći liječnicima da ne rade dovoljno i da neće ostvariti osobni dohodak, to nisu omogućavali ni bivši platni razredi, pa neće ni norme, misli Avberšek.

Veću plaću garantira obrazovanje

Što se tiče platnih razreda, Avberšek napominje da su platni razredi koji su postojali prije pet godina bili pošteniji nego sadašnji koeficijenti, no ne vjeruje da će ih Vlada sada vratiti u velikom stilu.
– Ministar Vlahušić uredbama je liječnicima zagarantirao dodatke pa se odjednom dogodila velika nepravda – svaki liječnik postao je operater iako operacijsku salu ne vidi uopće ili u nju kroči jednom u tjedan dana. Veću plaću u sustavu garantira obrazovanje, a ne količina obavljenog posla, kaže ta sindikalna čelnica.
Reakciju čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića na mogućnost uvođenja normi i platnih razreda u zdravstvu jučer nismo uspjeli dobiti.
Kuhar pozdravlja mogućnost vraćanja platnih razreda jer oni omogućavaju napredovanje u okviru istog zvanja. Naime, na taj način se službenik do ostvarenja prava na mirovinu, u pravilu svakih pet godina, mogao promicati, ovisno o rezultatima rada, u viši platni razred.
– To je ukinula Vlada premijera Račana, koja se dičila proeurospkom orijentacijom, iako CARDS-ovi eksperti predlažu uvođenje platnih razreda kao motivacijskog mehanizma, podsjeća Kuhar.

N. DOMAZET, J. MARIĆ