Sindikati zgroženi inicijativom branitelja

VLADA ISPITUJE MOGUĆNOST KRESANJA DODATAKA NA PLAĆU SLUŽBENIKA Sindikati zgroženi inicijativom branitelja

Prijedlog za smanjenje socijalnih prava za javne službenike došao je iz nekih braniteljskih udruga

sindikati_nl140809ZAGREB – Sindikate državnih i javnih službi na jesen očekuju vjerojatno oštri razgovori s Vladom o materijalnim pravima, odnosno izdacima države za zaposlene u 2010. godini. S javnim službama, osim toga, Vlada će vjerojatno otvoriti i razgovore o izmjenama sporazuma o plaćama, odnosno odgodi njegove primjene s obzirom na loše gospodarske pokazatelje. Uvođenje “kriznog poreza” za sve građane, naime, predstavlja tek kratko uzimanje daha prije no što Vlada kao poslodavaca ponovo sjedne za stol s predstavnicima 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama kako bi pregovarali o proračunskim pozicijama u idućoj godini, a na udaru bi se prije svega mogle naći jubilarne nagrade, naknada za prijevoz na posao i s posla, ali i regres, božićnice i dar za djecu.
Božićnice u državnim i javnim službama i dar za djecu, proračun koštaju 1,7 milijardi kuna, dok se za prijevoz izdvaja 1,4 milijarde. Moguće promjene u tim pravima sindikatima su već stidljivo najavljene na proljeće, uz objašnjenje kako u kolektivnim ugovorima ima puno toga što državu previše košta i što bi trebalo rezati. Sada se, pak, u novilist_logojavnost puštaju “probni baloni” za predstojeće pregovore, a oni se oslikavaju u razmišljanju da se prava poput naknade za prijevoz i regresa ukinu te istovremeno “podeblja” osnovna plaća. Viša plaća, pak, radnicima bi išla na ruku u budućnosti jer bi si osigurali višu mirovinu.
Interesantno je, međutim, da su nove socijalne ideje za zaposlene, prije svega u državnim i javnim službama, iznijeli predstavnici branitelja koji predlažu organiziranje referenduma o smanjenju socijalnih prava, a predsjednica Vlade ih je prihvatila, naravno uz napomenu da o tome valja razgovarati sa sindikatima. No, sindikati su zgroženi i otvoreno poručuju kako na takvo nešto neće pristati.
– To je neutemeljen prijedlog. Pa regres, jubilarna nagrada, božićnica – to su benefiti o kojima se pregovara. Taj prijedlog apsolutno neće proći – zgroženo poručuje Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata. I on, i njegove kolege u javnim službama ističu kako su se za prava izborena kolektivnim pregovaranjem spremni boriti i štrajkom.     
– Neozbiljno je da se ideje o smanjivanju tuđih prava plasiraju iz redova “branitelja i gospodarstvenika”, a sve nam to pomalo liči na to kako su nekad pripadnici SUBNOR-a priskakali u pomoć socijalističkim vlastodršcima – veli Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata za kojeg je neozbiljno i “isticanje činjenice kako je prijedlog uputio branitelj, kao da u državnim službama ne rade službenici i namještenici koji su do jučer također bili branitelji”.
– Neka se ne usude ovaj put dirnuti u ugovorena prava. Kolektivni ugovor je naša Biblija i neće ga sjeći na način kako oni to zamišljaju. Pa to bi bilo napuštanje našeg osnovnog prava na pregovaranje – poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva koja šokirana idejom ponavlja “ne, neće ići”. Braniteljima koji iznose ideje, Avberšek pručuje: “Dušobrižnici različitih vrsta neka rade reda u svom resoru, a naše kolektivne ugovore neka ostave. Slijedeća bi im ideja mogla biti da predlože kako sindikati u Hrvatskoj nisu potrebni”.
Sindikatima su probni baloni to više nedopustivi, jer se svi dobro sjećaju što se dogodilo s toplim obrokom koji je prestao biti “izdvojeno” pravo i uključen je u plaću. On se utopio u oporezivom dijelu plaće i u mnogim radničkim “buštama” nestao.
Gabrijela GAL

place_tportal140809

Interesantno je da su nove socijalne ideje za zaposlene, prije svega u državnim i javnim službama, iznijeli predstavnici branitelja koji predlažu organiziranje referenduma o smanjenju socijalnih prava, a predsjednica Vlade ih je prihvatila, naravno uz napomenu da o tome valja razgovarati sa sindikatima.
tportal_logoNo, sindikati su zgroženi i otvoreno poručuju kako na takvo nešto neće pristati, piše Novi list.

-To je neutemeljen prijedlog. Pa regres, jubilarna nagrada, božićnica – to su benefiti o kojima se pregovara. Taj prijedlog apsolutno neće proći – zgroženo poručuje Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata. I on, i njegove kolege u javnim službama ističu kako su se za prava izborena kolektivnim pregovaranjem spremni boriti i štrajkom.

–Neozbiljno je da se ideje o smanjivanju tuđih prava plasiraju iz redova “branitelja i gospodarstvenika”, a sve nam to pomalo liči na to kako su nekad pripadnici SUBNOR-a priskakali u pomoć socijalističkim vlastodršcima – veli Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata za kojeg je neozbiljno i “isticanje činjenice kako je prijedlog uputio branitelj, kao da u državnim službama ne rade službenici i namještenici koji su do jučer također bili branitelji”.

–Neka se ne usude ovaj put dirnuti u ugovorena prava. Kolektivni ugovor je naša Biblija i neće ga sjeći na način kako oni to zamišljaju. Pa to bi bilo napuštanje našeg osnovnog prava na pregovaranje – poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva koja šokirana idejom ponavlja “ne, neće ići”. Braniteljima koji iznose ideje, Avberšek pručuje: “Dušobrižnici različitih vrsta neka rade reda u svom resoru, a naše kolektivne ugovore neka ostave. Slijedeća bi im ideja mogla biti da predlože kako sindikati u Hrvatskoj nisu potrebni”.

Sindikatima su probni baloni to više nedopustivi, jer se svi dobro sjećaju što se dogodilo s toplim obrokom koji je prestao biti “izdvojeno” pravo i uključen je u plaću. On se utopio u oporezivom dijelu plaće i u mnogim radničkim “buštama” nestao.

place_GS140809

Oštre reakcije na prijedlog o diranju kolektivnih ugovora
Sindikalci: Branitelji sad spašavaju vladu kao nekad SUBNOR komuniste

– Neka sebi premijerka odmah to izbije iz glave jer će Vlada slomiti zube na nama, prvoj crti obrane za sve građane! – oštro poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

kosor390_vl140809

Autor: Romana Barišić Kovačević, Tanja Ivančić Belošević

Prijedlog branitelja o referendumu za rezanje mirovina, kolektivnih ugovora i socijalnih davanja, a još više premijerkino oduševljenje tom idejom izazvalo je zgražanje sindikata. U vezi s tim pitanjem, poručuju joj, neka ih i ne zove na Gornji grad.

Neozbiljni prijedlozi

– Neka sebi premijerka odmah to izbije iz glave jer će Vlada slomiti zube na nama, prvoj crti obrane za sve građane! Kolektivni ugovori europska su stečevina, nisu počeli s Jadrankom Kosor niti će s njom završiti – oštro poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Preporučuje i da se s vl_hrjednakim žarom priđe rješavanju slučajeva poput Koranskog mosta jer ne treba 24 sata da bismo svi znali o čemu je riječ, a Petru Lovriću poručuje neka rasvijetli tko u njegovim redovima od države prima što nije zaslužio.

Neozbiljno je da se ideje o smanjivanju tuđih prava plasiraju iz redova “branitelja i gospodarstvenika”, kao kad su pripadnici SUBNOR-a priskakali upomoć socijalističkim vlastodršcima, kaže Siniša Kuhar iz službeničkog sindikata.

Ugradnja božićnica, regresa i prijevoza, o čemu je premijerka rekla da razmišlja, nije naišla ni na potporu iz redova ekonomskih stručnjaka.

Jasno je, tvrde, da Vlada pokušava pronaći sve mogućnosti kojima bi nekako smanjila davanja, odnosno proračunske rashode, a da pritom ne misli na dugoročne učinke.

Bez pravih ideja

– Svjesna rashoda, Vlada pokušava nekako smanjiti izdatke i ukinuti beneficije zaposlenima u javnoj upravi, a da ne smanji izravno osnovicu za plaće i da se ne podijele otkazi. No, bez prave reforme takvi prijedlozi i ideje neće imati učinka. Dok plaće ne budu vezane uz produktivnost i dok se ne odradi prava reforma, takvi će potezi biti tek kratkog daha – smatra Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar RBA banke, te dodaje da su uvedeni krizni porez i povećana stopa PDV-a samo kratkoročne mjere kojima je cilj puniti proračun, a dugoročnih nema.

place_pd140809_final