Sistematski pregledi stižu na “naplatu”

sistematski_nacional250112

Od 2009. godine, pregledi nisu provedeni, pa s prvim siječnjem ove godine, državni zaposlenici imaju pravo da im se nadoknadi 500 kuna za sistematske. Milanovićevoj vladi na naplatu dolazi još 32 milijuna kuna

nacional200Vlada Jadranke Kosor nije poštovala odredbe kolektivnog ugovora koji jamči svim državnim službenicima i namještenicima jednom u tri godine sistematski pregled u vrijednosti 500 kuna. Od 2009. godine, pregledi nisu provedeni, pa s prvim siječnjem ove godine, zaposlenici imaju pravo da im se nadoknadi tih 500 kuna za sistematske, poručili su danas iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Kako se radi o otprilike 64 tisuće zaposlenika obuhvaćenih ugovorom, na naplatu dolazi 32 milijuna kuna, a na taj trošak nova Vlada Zorana Milanovića sigurno nije računala.

“Iako je bivša premijerka Jadranka Kosor zamjerila novoj rastrošnosti zbog najave angažiranja stranih konzultanata na poslovima traganja kostura u ormarima ministarstva, jedan od njih uskoro bi mogao doći na naplatu” kaže tajnik sindikata Siniša Kuhar.

On pojašnjava da je Vlada svojedobno odbila da se obveza smanji tako da oni koji već obavljaju sistematske preglede u okviru redovite provjere sposobnosti za rad (npr. policajci, op.a), ne moraju obavljati novi sistematski ukoliko su oni identični. Kuhar najavljuje da kreću u prikupljanje punomoći naknadu prava putem suda. Jedina nada Vladi je postupak mirenja i nagodba, ali to eventualno samo može umanjiti trošak.

PRAVA IZ KOLEKTIVNOG UGOVORA
Sistematski pregledi stižu na “naplatu”

sistematski

(SDLSN, 25. siječnja 2011.) Iako je bivša premijerka Jadranka Kosor novoj vladi zamjerila rastrošnost zbog najave angažiranja stranih konzultanata na poslovima traganja za kosturima u ormarima po ministarstvima, jedan od njih uskoro bi mogao doći na naplatu.

sdlsn_www220Radi se o pravu službenika i namještenika na sistematski pregled u vrijednosti od 500 kuna jednom u tri godine, koje je počelo teći 1. siječnja 2009. godine.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH na vrijeme je Vladu i tadašnje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kao tijelo putem kojeg su se pregledi trebali organizirati, obavijestio o obvezi njihove provedbe, ali je njima do danas obuhvaćen samo manji broj državnih službenika i namještenika.

sistematski_cl61KU

Za ilustraciju, u Ministarstvu unutarnjih poslova, koje samo ima gotovo 27.000 zaposlenih uopće nisu organizirani sistematski pregledi, sukladno obvezi iz kolektivnog ugovora.
Kako je 1. siječnja 2012. godine proteklo razdoblje od tri godine u kojem službenici i namještenici imaju pravo na sistematski pregled i započelo novo trogodišnje razdoblje u kojem također imaju pravo na sistematski, zaposlenici koji to žele mogu od Vlade kao poslodavca potraživati naknadu štete zbog nemogućnosti korištenja ugovorenog prava, tj. iznos od 500 kuna.
Situacija je utoliko apsurdnija jer je Vlada svojedobno odbila prijedlog SDLSN da se odredba kolektivnog ugovora kojom se propisuje obveza provedbe sistematskih pregleda ne odnosi na službenike i namještenike koji sistematske preglede obavljaju radi redovite provjere sposobnosti za rad, ukoliko oni po svom sadržaju odgovaraju sistematskom pregledu ugovorenom kolektivnim ugovorom.
SDLSN će stoga, radi zaštite prava svojih članova ugovorenih kolektivnim ugovorom, prikupiti punomoći radi pokretanja postupka mirenja, odnosno naknade prava putem nadležnih sudova. S. Kuhar

Pročitajte još…