Sjednica Županijskog povjereništva Osječko-baranjske županije od 14. travnja 2003.g.

Sjednica Županijskog povjereništva Osječko-baranjske županije od 14. travnja 2003.g.

Osijek

14. travnja 2003. u Općinskom sudu u Osijeku održana je sjednica Županijskog povjereništa Osječko-baranjske županije na kojoj je sudjelovao i predsjednik sindikata Ivica Ihas.

Ihas je nazočne izvjestio o tijeku pregovora s Vladom RH u svezi s Dodatkom II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Napomenuo je da smo došli u fazu definiranja i, nadamo se skorog, potpisivanja protokola o pregovorima za sklapanje rečenog dodatka. Predmet pregovora trebala bi biti i pitanja koja nisu obuhvaćena Dodatkom I Kolektivnom ugovoru, a posebice usklađivanje stavaka 1. i 2. članka 15. Kolektivnog ugovora, odnosno ugrađivanje odredbe o najduljem trajanju godišnjeg odmora od 30 dana. To je bio, napomenuo je Ihas, glavni razlog što su sindikati koji su sudjelovali u pregovorima, izuzev Sindikata policije, odbili potpisati Dodatak I, jer su zastupali stav da rješenje iz Sporazuma o najduljem trajanju godišnjeg odmora za 2003.g. nije dovoljno. Također, spomenuo je da će se razgovarati i o drugim pitanjima kao što su uredbe o koeficijentima, uvjetima rada i nagrađivanju. Razgovarali smo i s tajnicom Ministarstva financija Gorenkom Bulj o potrebi korekcije spomenutih uredbi i prije nego što se osiguraju odgovarajuća proračunska sredstva, kako bi se u trenutku njihova osiguranja odmah mogle početi primjenjivati, izjavio je Ihas. Nažalost te su uredbe trebale biti revidirane do 31. ožujka, ali to nije učinjeno. Glede stanja reforme državne uprave Sindikat u njoj aktivno sudjeluje, dajući svoj doprinos značaju sklapanja kolektivnog ugovora kako za državne tako i za lokalne službenike i namještenike.

U raspravi koja je uslijedila posebno je istaknut problem zbrinjavanja viška djelatnika u obrani, kao i isplate 525 kn dodatka isključivo djelatnim vojnim osobama, čime se službenici i namještenici diskriminiraju. ocijenjeno je da je to trenutno najveći problem u Županiji.

Predsjednik organizacijskog odbora 9. Športskih susreta Ivan Sudar podnio je izvješće o tijeku priprema za susrete, a izraženo je zadovoljstvo informacijom županijskog povjerenika Darka Lesara da će iz Županije na športske susrete ići 150-tak članova Sindikata.

Dogovoreno je da se Županijsko povjereništvo promptno izvještava o izbornim aktivnostima u podružnicama, kako bi se po njihovom okončanju moglo konstituirati Županijsko povjereništvo u novom sazivu.

Sjednica je pokazala da je Sindikat u Osječko-baranjskoj županiji aktivan i spreman odgovoriti na izazove s kojima se sureću njegovi članovi. Upravo broj članova Sindikata koji se spremaju na Športske susrete pokazuje da jeSindikat u županiji velika i složna djelatnika koji nisu povezani samo interesno već i kao ljudi.

Osijek1