Slavko Linić reže budžet za pet milijardi kuna

Slavko Linić reže budžet za pet milijardi kuna

Zagreb, 21.01.2012., 21:06 Autor: Boris Mišević

Povećanje PDV-a tek je jedna od mjera kojom Vlada sredinom sljedećega tjedna planira i službeno izaći pred javnost. Užurbano se dovršava prijedlog proračuna čiji bi troškovi trebali biti srezani za pet milijardi kuna!

rezovi_dnevnikHR210112

Proračun je skoro pa gotov. Ministar financija Slavko Linić ga do utorka navečer mora staviti predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću na stol. Premijer će ga nakon toga predstaviti javnosti. Troškovi su kako doznajemo smanjeni za pet milijardi kuna. No podsjetimo guverner Željko Rohatinski je rekao da rezovi moraju biti duboki barem devet milijardi da se spasi kreditni rejting!

dnevnikHR_logo2012“I pet i devet milijardi ušteda je malo da bi izašli iz ove situacije. Ako na prihodnoj strani mi pokrenemo poduzetništvo i pokrenemo proizvodnju i realnu ekonomiju za izvoz onda je sve moguće”, kaže Dražen Kalođera, ekonomski analitičar.
Osim višeg PDV-a prihodovna strana proračuna punit će se porezom na dividendu ali samo na dionice iznad 30 tisuća kuna. S druge strane onome tko bude reinvestirao dobit država neće naplaćivati porez na dobit. No rezovi su sigurno najteži posla.
Kome će točno biti odrezano pet milijardi za sada zna samo Linić i njegov ekonomski tim koji završavaju rad na proračunu. Sam proračun Saboru bi trebao biti predložen u veljači.
Sa Vladinog užeg kabineta stižu informacije da će se rezati po svim ministarstvima. Materijalni troškovi biti će smanjeni za milijardu kuna.

Plaće javnih službenika se neće dirati ali izgledno je kresanje dodataka na plaću, božićnice, regresi i prekovremenih sati.

plesa_dnevnihHR210112

“Jednostrano ukidanje prava iz kolektivnog ugovora nosi sa sobom određene konzekvence. Pozivamo Vladu da prestane voditi socijalni monolog i da nas uključi u procese socijalnog dijaloga koji je posljedica i kolektivnih ugovora i drugih akata”, rekao je Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika. Vlada će povećanjem neoporezivog dijela plaće najniže neto plaće podignuti za oko 80 kuna.
Kada dođe proljeće trenutno najmoćnije svjetske organizacije – rejting agencije – dat će ocjenu svoju ocjenu o kojoj će ovisiti cijena zaduživanja države u 2012.