SLAVONSKI BROD: Profesionalni vatrogasci u nemilosti Gradskog poglavarstva

SLAVONSKI BROD: Profesionalni vatrogasci u nemilosti Gradskog poglavarstva

SDLSN_www(SDLSN, 12. rujna) Profesionalni vatrogasci zaposleni u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Slavonskog Broda neugodno su se iznenadili kad im je prije godišnjeg odmora umjesto 1.250 kuna regresa ugovorenih Sporazumom o visini regresa, božićnice i dara za djecu u 2007. godini zaključenim između Vlade RH i sindikata državnih službi, isplaćeno 1.000 kuna regresa.

Sindikalni povjerenik Krešimir Marković
Sindikalni povjerenik Krešimir Marković

Naime, na profesionalne vatrogasce se, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjuje Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike dok god se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.

Da je tako potvrđuje i Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti jav­nih vatrogasnih postrojbi u 2007. godini NN 143/06, koji su za javne vatrogasne postrojbe utvrđeni na razini prava u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 1999. godinu te prava utvrđenih Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike.

Podloge za utvrđivanje ukupne visine rashoda za plaće i doprinose za plaće za zaposlene u 2007. godini prema Odluci su:

  • Zakon o državnim službenicima;
  • Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike;
  • Osnovica za izračun plaće zaposlenika u državnim službama utvrđena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike.

Ovom je odlukom za JVP Slavonski Brod i njegovih 52 vatrogasca predviđeno 7.016.669 proračunskih kuna za rashode za zaposlene i materijalne troškove.

Međutim, u Upravnom vijeću JVP Grada Slavonskog Broda prave se «grbavi» kad su u pitanju ne samo prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, nego i njegova primjena na zaposlene u JVP.

Markovic_tumacenje

Uzalud ih sindikalni povjerenik Krešimir Marković uvjerava da sami pročitaju ono što piše u Kolektivnom ugovoru i Odluci o minimalnom financijskom standardu, a nevjerni tome iz Upravnog vijeća ne vjeruju ni odgovoru Zajedničke komisije za tumačenje Kolektivnog ugovora u kojem se izrijekom navodi obveza njegovog poštivanja od strane poslodavca, odnosno osnivača JVP Grada Slavonskog Broda.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”left” text_align=”left” width=”40%”]
Grad Slavonski Brod i JVP iskazali su se kad je u pitanju solidarnost s obiteljima poginulih vatrogasaca na Kornatu, doniravši za stradale 30.000, odnosno 10.000 kuna. Tim više čudi neosjetljivost koju iskazuju za prava i položaj vlastitih vatrogasaca. Treba li netko od njih stradati pri intervenciji pa da se njihov stav promijeni?
[/symple_box]No, vatrogasci JVP nisu zakinuti samo za materijalna prava, već i za visinu plaće i naknadu za prekovremeni rad, budući da se pri izračunu plaće ne primjenjuje važeća osnovica za zaposlene u državnim službama, zbog čega je njih desetak već tužilo i dobilo prve međupresude na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

Sluha za svoje vatrogasce nema ni prvi čovjek Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, koji je na traženje sindikalnog povjerenika Markovića da ga primi radi razgovora o materijalnom položaju slavonskobrodskih vatrogasaca poručio kako on s njim nema što razgovarati.

Duspara je vatrogascima i putem predsjednika Upravnog vijeća JVP Grada Slavonskog Broda Dominika Madune poručio da priča s primjenom Kolektivnog ugovora za državne službenike na zaposlene u JVP «neće piti vodu».

Tako je, naime, rečeno sindikalnom povjereniku Markoviću na jučer održanoj 3. sjednici Upravnog vijeća JVP.

Zbog ovakvog tvrdog i nezakonitog stava poslodavca Sindikatu ne preostaje ništa drugo do prava zaposlenika JVP Grada Slavonskog Broda utjerati sudskim putem.

U međuvremenu Sindikat će o svemu obavijestiti Odjel proračunskog nadzora Ministarstva financija, te Državnu reviziju, kako bi se točno utvrdilo na koji se način troše proračunska sredstva namijenjena plaćama i materijalnim pravima slavonskobrodskim vatrogascima, te zbog čega se pri tome ne primjenjuju kriteriji utvrđeni odlukom o minimalnim financijskim standardima.

Pročitajte još…