SLAVONSKI BROD: Socijalni dijalog po mjeri gradonačelnika

SLAVONSKI BROD: Socijalni dijalog po mjeri gradonačelnika

Vizualni identitet Mirka Duspare (gore) na službenoj fotografiji web stranica slavonskobrodskog HSP-a kao da je djelo zagriženog filmofila i ljubitelja lika Michaela Corleonea (dolje) kojeg je u filmu Kum utjelovio Al Pacino
Vizualni identitet Mirka Duspare (gore) na službenoj fotografiji web stranica slavonskobrodskog HSP-a kao da je djelo zagriženog filmofila i ljubitelja lika Michaela Corleonea (dolje) kojeg je u filmu Kum utjelovio Al Pacino

(SDLSN, 23. travnja 2008.) Grad u kojem je na čelu gradonačelnik koji s ponosom ističe kako je predsjednik Sindikata liječnika u Slavonskom Brodu i član Glavnog odbora liječničkog sindikata u Republici Hrvatskoj trebao bi, barem nam se tako iz naše uske sindikalne perspektive čini, biti mjestom u kojem socijalni dijalog ima svog prirodnog saveznika.

Glavni lik ovog grada iz bajke – Slavonskog Broda, nije izmišljen. To je Mirko Duspara, gradonačelnik, specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja, dragovoljac Domovinskog rata, dopredsjednik Kluba Katarina Kotromanić, član Zavičajnog kluba Žeravac i predsjednik Nogometnog kluba Livada – Željezničar, član HSP-a i član Glavnog stana HSP-a, predsjednik Podružnice HSP-a u Slavonskom Brodu i dva puta demokratski izabrani gradonačelnik.

Iz biografskih podataka ovog odlučnog hrvatskog političara razvidna je njegova svestranost na mnogim područjima, no ono koje Sindikat najviše zanima jest područje socijalnog dijaloga za koje ovaj vrli dužnosnik ima sve kvalifikacije i senzibilitet iskusnog sindikalca.

No, da baš i nije tako Sindikat se uvjerio u nekoliko navrata i situacija u kojima je gradonačelnik Duspara pokazao kako ga sindikalni pedigre kojim se resi u svojoj kum150biografiji ne sputava da bude tvrd i odlučan poslodavac, koji Sindikat doživljava kao sve samo ne partnera u gradu kojem je na čelu.

Pri tome gradonačelnik Duspara koristi svaku prigodu kako bi se u javnosti predstavio kao odlučni borac protiv nerada u Gradskoj upravi, službenika koji na posao kasne po sat i više, neopravdano i često izlaze iz zgrade i skloni su političkom strančarenju zbog čega trpi posao i građani Slavonskog Broda.

Da je političar koji samo ne priča, gradonačelnik Duspara ubrzo je pokazao uvođenjem mjera protiv takvog stanja po onoj “na ljutu ranu, ljuta trava” i započeo svoju herojsku borbu s nemani birokracije.

SLBrod_Samardzic

Službenicima je zabranio napuštanje zgrade bez dozvole za vrijeme radnog vremena ili čak pauze, pretvorivši tako Gradsku upravu Slavonskog Broda u službenički Guantanamo Bay u kojem nema majci šetnje za vrijeme rada.

Službeničkom političkom strančarenju, odnosno priklanjanju pojedinaca pojedinim političkim strujama, gradonačelnik Duspara suprotstavio se na vrlo originalan način – zapošljavanjem HSP-ovaca i svojih prirodnih koalicijskih saveznika iz redova SDP-a.

Prema navodima sindikalne povjerenice Nade Samardžić – Tomas, za njegova mandata  u Gradsku je upravu primljeno 16 djelatnika, od čega njih 14 iz redova HSP-a, a dva iz SDP-a.

Kako ovakav priljev novih kadrova i svježe političke krvi iziskuje znatna materijalna sredstva, koja se pred poreznim obveznicima teško mogu opravdati kao doprinos borbi protiv birokracije, Duspara je iskoristio nalaz Upravne inspekcije Središnjeg državnog ureda za upravu koja je imala primjedbe na nedosljedno poštivanje raspona koeficijenata službenika i u okviru postojeće mase sredstava za plaće namaknuo potrebna sredstva za plaće novozaposlenih politički podobnih kadrova.

SlBrod_Antunovic_Buzov

Naravno, plaće nisu pale svima, već samo nekima, a donošenje nove sistematizacije u Gradskoj upravi odlučili su iskoristiti i za obračun s pojedincima zbog kojih su stručni uvjeti za rad na njihovim dotadašnjim radnim mjestima mijenjani na način da se na njima mogu zaposliti mnogi, ali oni nikako.

Tako se desilo da za dvojicu službenika s VSS nema mjesta u Gradskoj upravi u kojoj je primljeno 16 novih službenika i političkih pouzdanika.

SlBrod_sluzbenici2

Kada su predstavnici Sindikata o ovim i drugim važnim pitanjima za službenike i namještenike došli razgovarati s gradonačelnikom, Duspara je u maniri “događanja naroda” okupio sve zaposlene, naredio im da dođu u dvoranu za sastanke i pozvao ih da pred njim i Sindikatom kažu što misle. Onako, iskreno i bez bojazni za svoj posao.

Kada su pak u sindikalnoj podružnici Gradske uprave održavani izbori za sindikalnog povjerenika “spontano” se javio veći broj potencijalnih članova Sindikata, ne bi li se time utjecalo na tijek i rezultate izbora i ostvario nadzor nad sindikatom.

Nažalost i u jednoj drugoj važnoj gradskoj službi Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Slavonskog Broda zaposleni uživaju plodove odnosa gradske vlasti prema Sindikatu.

SlBrod210408-Markovic390

Tamo je sindikalni povjerenik Krešimir Marković na udar zapovjednika JVP i gradonačelnika došao kad se drznuo tražiti prava koja vatrogascima garantira članak 110. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, odnosno minimalni financijski standard za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi, prema kojima je osnovica slavonskobrodskih vatrogasaca trebala od 1. siječnja porasti za 6 posto, ali nije.

Gradonačelnikov odgovor bio je brz, javan i zakonski nepismen, nakon čega su s djelatnicima JVP uslijedili usmeni razgovori sa zapovjednikom i pritisak na zaposlenike da se iščlane iz SDLSN. Duspara je pri tome putem medija uputio poruku kako je spreman na potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom, ali nije rekao kojim. Kako stvar ne bi prepustio slučaju u JVP je osnovan novi i “samostalan” Sindikat profesionalnih vatrogasaca JVP Grada Slavonskog Broda.

Sindikalna podružnica SDLSN preživjela je ovaj pritisak, ali se rad Sindikata pomno prati, a sindikalnom povjereniku otvara sindikalna pošta i više ili manje otvoreno daje do znanja da Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u Slavonskom Brodu nije poželjan socijalni partner.

Na kraju, možemo samo konstatirati kako je sreća da je u Slavonskom Brodu na čelu čovjek poput Mirka Duspare, a ne netko tko socijalni dijalog shvaća olako.