Slobodan Juračić, sindikalni povjerenik u opatijskoj gradskoj upravi, o prvim potezima: SMANJENJE PLAĆA DJELOVALO KAO OKIDAČ

Slobodan Juračić, sindikalni povjerenik u opatijskoj gradskoj upravi, o prvim potezima: SMANJENJE PLAĆA DJELOVALO KAO OKIDAČ

Od pedesetak djelatnika, za sindikalno članstvo se odlučilo njih 44

novilist_logoOPATIJA – Krajem prošlog tjedna u opatijskoj gradskoj upravi osnovana je podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koja ima 44 člana, od ukupno pedesetak djelatnika. U sindikalno povjerenstvo su izabrani Milka Tomulić, Saša Dunatov, Jasna Lovrović Kirinčić, Vjekoslav Osojnak, Mirko Šuša i Silvija Meszaros, a za povjerenika je izabran Slobodan Juračić.
– Iako su u većini gradskih uprava djelatnici sindikalno organizirani, mi u Gradu Opatiji to dosad nismo bili. Već se ranije razmišljalo o potrebi osnivanja sindikata, no nije bilo kritične mase. Najava gradonačelnika Amira Muzura da će se smanjiti plaće za 10 posto djelovala je kao okidač. To je ljude motiviralo da se sindikalno organiziraju, pa se u samo četiri dana sve to i učinilo, a sindikatu se nije priključila samo nekolicina djelatnika, uglavnom oni koji su na bolovanju…– kaže nam Juračić, kojeg smo nakon izbora za sindikalnog povjerenika zamolili za razgovor.

Opatija - JURAÈIÆ Snimio: Marin Anicic ------ 3 st/colorKoje poteze najprije planirate?

– Već sam jutros (u ponedjeljak, op. a.) bio na razgovoru kod gradonačelnika i upoznao ga s činjenicom da smo osnovali sindikalnu podružnicu. Dogovorili smo se da ćemo probleme rješavati dijalogom, da ćemo razgovarati o bitnim problemima…

Je li gradonačelnik bio iznenađen?

– Čini mi se da je bio iznenađen spoznajom da nas je on natjerao da to napravimo, da se sindikalno organiziramo, ali je sve to komentirao u stilu – pa već je bilo i vrijeme. Dogovorili smo se da ćemo mu još ovog tjedna predati prijedlog kolektivnog ugovora kako bi otpočeo proces pregovaranja i kako bi se čim prije potpisao kolektivni ugovor.

Hoće li to pomoći da ne dođe do smanjenja plaća?

– Smatramo da naše plaće treba uspoređivati unutar te djelatnosti, a ne sa znanošću gdje su plaće stvarno male, ali im mi nećemo pomoći ako smanjimo naše. Plaće opatijskih djelatnika gradske uprave ne odskaču u odnosu na plaće u, primjerice, riječkog gradskoj upravi. Istina je da je plaća gradonačelnika Opatije veća od plaće gradonačelnika Rijeke, ali treba znati da opatijski koeficijenti dužnosnika i djelatnika nisu povezani. U opatijskoj gradskoj upravi rade i stručnjaci koji su priznati na nivou Hrvatske, a često se rezultati rada naše uprave navode kao ogledni primjer u državnim službama. Nikako se ne mogu složiti s mišljenjem da je opatijska gradska uprava nesposobna.

Što sindikat kaže na najavljenu »nadzornu službu« u gradskoj upravi?

– Mislim da ništa ne mora biti zacementirano, da se može analizirati ima li prostora za napredak i poboljšanja. Međutim, treba i nas nešto pitati i s nama, djelatnicima, argumentirano razgovarati. Upravo će sindikat inzistirati na tome da se uključi u odlučivanje o reorganizaciji gradske uprave. U nekim službama (kućni majstori, domari, komunalni redari) ima i puno, kažu previše, prekovremenih sati, što znači da nedostaje ljudi. To su neki problemi koji se do sada nisu rješavali, a vjerujemo da se mogu brzo i efikasno riješiti.
M. RONČEVIĆ