SLOBODNA DALMACIJA: Diplomati dobili savjetnika za seksualno uznemiravanje

mvpei_psavjetnik_070709

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković imenovao je povjerljivog savjetnika kojemu će u potpunoj diskreciji djelatnice i djelatnici moći prijavljivati svako spolno uznemiravanje na radnome mjestu kao i sve ostale oblike zlostavljanja i povrede ljudskog dostojanstva službenika ili namještenika u službi vanjskih poslova.

Ministrov povjerljivi savjetnik je Damir Božić, inače na dužnosti načelnika Samostalnog odjela za unutarnji nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu.

Sindikat državnih službenika u MVPEI-ju zahtijevao je da se potpiše dodatak kolektivnom ugovoru kojim će se dodatno poboljšati zaštita od uznemiravanja i spolnog uznemiravanja u ovom državnom tijelu.

Ministar Jandroković je kao predstavnik poslodavca prihvatio tu obvezu te imenovao povjerljivog savjetnika, a njemu će se svaka diplomatkinja ili diplomat, odnosno službenica ili službenik, moći obratiti u za to posebno određenoj prostoriji ili, pak, izvan zgrade Ministarstva kako se ne bi ugrozila privatnost osobe koja podnosi pritužbu.

Dodatkom kolektivnom ugovoru predviđena je obveza povjerljivog savjetnika Damira Božića da sve zaprimljene pritužbe dostavi Zajedničkoj komisiji za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora do 31. siječnja tekuće godine.

Obveza je Zajedničke komisije da o tim pritužbama do 31. ožujka izvijesti Vladu i sindikat državnih službi kako bi se najkasnije do 30. lipnja predložile konkretne mjere s ciljem zaštite dostojanstva državnih službenika i namještenika.

Bez straha i dvojba

Sukladno Kolektivnom ugovoru, na oglasnoj ploči Ministarstva objavljeni su svi kontakt-podaci povjerljivog savjetnika Damira Božića – njegov telefonski broj, broj faksa te e-mail adresa – kako bi mu se svaki djelatnik bez straha i dvojba mogao javiti ako smatra da je izložen bilo kojem obliku uznemiravanja ili zlostavljanja od nadređenih ili pak kolega.

Povjerenicu Sindikata u MVPEI-ju Tugu Tarle upitali smo zašto je Sindikat zahtijevao potpisivanje dodatka na Kolektivni ugovor kojim se želi poboljšati zaštita od spolnog uznemiravanja.

Znači li to da takvih slučajeva ima i da je ova pojava u toj mjeri prisutna da se od nje treba zaštititi i pisanim jamstvima?

– Činjenica je da je Sindikat, inzistirajući na takvom dodatku Kolektivnom ugovoru, imao saznanja o takvim slučajevima i problemima. Mogli smo i unutar sindikata imenovati osobu koja bi se bavila tim pitanjima, ali smatramo da je obveza poslodavca osigurati punu zaštitu dostojanstva svakog službenika i namještenika i da učinkovito prevenira i sankcionira takve pojave – kazala nam je Tarle potvrdivši da je Jandrokovićev izbor Damira Božića za povjerljivog savjetnika rezultat konzultacija Sindikata i vodstva Ministarstva.
ŠENOL SELIMOVIĆ

Ne iznosite prljavo rublje

Na zajedničkom sastanku održanom u ponedjeljak, predstavnici MVPEI-ja zamjerili su Sindikatu što se dijalog o problemima u kući vodi tako da se situacija u MVPEI-ju u medijima senzacionalistički problematizira. Sindikalci, pak, smatraju da se određena razina javnosti u rješavanju tih problema ne može isključiti.

U “kući” se sve zna

Konkretne slučajeve spolnog uznemiravanja u hrvatskoj diplomaciji nismo mogli doznati ni od MVPEI-ja ni od sindikalne povjerenice, no u razgovoru s nekoliko diplomata dobili smo odgovore kako se “u kući” zna za nemali broj slučajeva uznemiravanja kako na heteroseksualnoj, tako i na homoseksualnoj osnovi. No, tvrde naši sugovornici, u MVPEI-ju ima i niz prikrivenih seksualnih afera druge vrste.