SLOBODNA DALMACIJA o alkotestiranju u lepoglavskoj kaznionici

lepoglava_SD140209_390
Lepoglava – što se uistinu događa iza rešetaka? / Davor PongračiĆ / CROPIX

lepoglava_sd_podnaslovOdlukom upravitelja Kaznionice u Lepoglavi, tvrdi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, u Lepoglavi se odnedavno provodi alkotestiranje službenika, i to na krajnje bizaran način.

Naime, tko će biti podvrgnut testu, odlučuje se lutrijom, a imena “sretnih dobitnika” izvlače se iz kartonske kutije.

Kako kažu u Sindikatu, testiranju su podvrgnute i službenice računovodstva i upravnog odjela, a neki od dvadesetak djelatnika koji su 6. veljače izabrani za testiranje, postupak su doživjeli kao napad na dostojanstvo.

– Ovim sustavom nepotrebno se proširuje krug osoba na koje se primjenjuje testiranje i istovremeno se umanjuje šansa da djelatnici kod kojih postoji sumnja da su pod utjecajem alkohola budu podvrgnuti testiranju – smatraju u Sindikatu.

Dodaju kako se odgovorni u Kaznionici Lepoglava protiv alkohola na radnome mjestu bore tako da “vlastiti nos, odgovornost i procjenu pretpostavljaju vjerojatnosti da će baš ime službenika koji voli zaviriti u čašicu biti izvučeno iz bubnja i da će on biti upućen na alkotestiranje”.

No iz Ministarstva pravosuđa podsjećaju da je poslodavac dužan provoditi zabranu uzimanja alkoholnih pića i sprječavati zlouporabu sredstava ovisnosti na radnome mjestu.

Pojašnjavaju da se u Lepoglavi redovito provode alkotestiranja službenika Odjela osiguranja, dok se ostali zaposlenici testiraju povremeno.

– Redovito alkotestiranje 9 službenika provedeno je 6. veljače, a istoga je dana, metodom slučajnog odabira, alkotestirano 18 službenika i namještenika ostalih odjela – kaže Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva.

Nitko nije uhvaćen
Odluka o metodi slučajnog odabira donesena je na Savjetodavnom vijeću upravitelja.

– Službenici Kaznionice nekoliko su puta obavještavani da će se pristupiti testiranju slučajnim odabirom te da će biti obuhvaćeni svi zaposlenici -ističe glasnogovornica Vesna Dovranić.

Nakon provedenog testiranja 6. veljače, kako kaže, nisu registrirane nepravilnosti, a iz zapisnika je vidljivo da niti jedan zaposlenik nije imao primjedbi na provedeni postupak.