Slobodna Dalmacija o stanju u MVPEI

mvpei_sd170109

Članovi sindikata traže “izradu stručne i dugoročne sistematizacije broja zaposlenika, odnosno potpuno eliminiranje zapošljavanja na bazi nepotizma, klijentelizma i kronizma”.

Ako vodstvo MVPEI-a prihvati zahtjeve ovoga Sindikata, u hrvatskoj službi vanjskih poslova trebalo bi odzvoniti praksi ugovornog zapošljavanja osoba izvan službe što je, ističu u Sindikatu, izravno povezano s nepotizmom.

SD_logo240Sindikat nadalje traži objavljivanje internog natječaja za popunu radnih mjesta u diplomatsko-konzularnoj mreži korištenjem iskustva i prakse razvijenih država Zapada, kao npr. Njemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i drugih.

Bit će potrebna stručna revizija promaknuća i položajnih zvanja kako bi se poništio utjecaj nepotizma,te prijateljskih i društvenih veza, a sve s ciljem da se vrednuju rad, iskustvo i stručnost te poštivanje propisa o uvjetima za napredovanje u službi.

– Dok je jedan broj službenika napredovao iz godine u godinu, dotle su drugi po deset i više godina u istim diplomatskim zvanjima, a i pitanje ocjenjivanja djelatnika također trpi od niza nepravilnosti i nedostataka – stoji, između ostalog, u ocjenama Sindikata koje su objavljene u njegovu posljednjem biltenu.

“Jeste li znali”
– Većina naših kolega nije zadovoljna svojim položajem i rasporedom. Prigovaraju nadležnima da izbjegavaju svaku vrstu komunikacije sa službenicima, da nema internog natječaja i da ne odgovaraju na žalbe i pritužbe obespravljenih djelatnika – stoji u sindikalnom izvješću.

Veliki dio svog analitičkog izvješća Sindikat MVPEI-a posvetio je problemu mobinga u ovoj ustanovi.

jandrokovic2_mvp170109

– Svjedoci smo da postoji cijeli niz problema u odnosu nadređenih prema ostalim djelatnicima. Sindikat će žurno tražiti implementaciju propisa u svrhu zaštite djelatnika koji trpe mobbing, te sankcioniranje počinitelja. Sindikat poziva sve djelatnike da bez straha izvijeste sindikalnu podružnicu o slučajevima mobbinga kako bi se moglo pristupiti pojedinačnom i sustavnom rješavanju tog problema koji hrvatskoj službi vanjskih poslova nanosi neprocjenjivu štetu – stoji u pozivu Sindikata članstvu u kojemu ih se još poziva i da izvijeste sindikalnu podružnicu o svim ostalim uočenim nepravilnostima i protuzakonitim radnjama kao što su pronevjere, zlouporabe ovlasti i položaja.

Bilten Sindikata MVPEI-a, u rubrici “Jeste li znali”, ističe podatak da državne institucije prednjače po broju prijava zbog šikaniranja na poslu, a na čelu podugačke liste stoji:

 – Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. “Skandali koji su posljednjih godina izlazili na površinu (nepotizam, mobbing i druge protuzakonite radnje), dokaz su da su problemi vrlo teški i slojeviti, ali ipak rješivi ako se njihovom rješenju pristupi na temelju hrvatskih zakona i drugih propisa, a naravno i u duhu pravne stečevine EU-a o kojoj Republika Hrvatska pregovara – poručuje Sindikat MVPEI-a sa Zrinjevca
ŠENOL SELIMOVIĆ

Pleša za razgovor s ministrom
Vodstvo ovog Sindikata upoznato je s problemima na koje ukazuju naši članovi u Ministarstvu vanjskih poslova. Zatražit ću susret s ministrom Gordanom Jandrokovićem. Nadam se da ćemo s njim pokrenuti uspješan dijalog, kazao je Boris Pleša,predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Dragun: Radimo prema propisima
Glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun: U komunikaciji smo s predstavnicima sindikata, a u cilju unaprjeđenja radnih uvjeta i ostvarivanja njihovih prava. U pogledu navodnih slučajeva mobinga, o tome nemamo nikakvih spoznaja s obzirom da nitko od djelatnika nije upućivao pritužbe nadležnim tijelima MVPEI-a.

mvp_javno170109

Članovi Sindikata državnih službenika i namještenika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija odlučili su tražiti izradu stručne i dugoročne sistematizacije broja zaposlenika, odnosno potpuno eliminiranje zapošljavanja na bazi nepotizma, klijentelizma i kronizma, piše u biltenu Sindikata.

Ovim bi se potezom prestalo zapošljavati osobe izvan službe, a Sindikat uz to traži i objavljivanje internog natječaja za popunu radnih mjesta u diplomatsko-konzularnoj mreži korištenjem iskustva i prakse razvijenih država Zapada.

javno_za_printMinistar vanjskih poslova Italije, Franco Frattini i Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracijaPhoto Ivana Magdić
Razlog ovim zahtjevima je činjenica da je jedan broj službenika napredovao iz godine u godinu, dok su drugi po deset ili više godina u istim diplomatskim zvanjima, a pitanje ocjenjivanja djelatnika trpi od niza nepravilnosti i nedostataka.

Nezadovoljni položajem i komunikacijom s nadležnima
Većina službenika nije zadovoljna svojim položajem i rasporedom, a kažu da nadležni izbjegavaju svaku vrstu komunikacije sa službenicima, od činjenice da nema internog natječaja do neodgovaranja na žalbe i pritužbe djelatnika.

Mobbing je također jedan od problema u MVPEI-ju te će Sindikat žurno tražiti implementaciju propisa u svrhu zaštite djelatnika koji trpe mobbing te sankcioniranje počinitelja, a poziva sve djelatnike da bez straha izvijeste sindikalnu podružnicu o slučajevima mobbinga kako bi se moglo pristupiti pojedinačnom i sustavnom rješavanju tog problema koji hrvatskoj službi vanjskih poslova nanosi neprocjenjivu štetu.

Državne institucije, ističe Sindikat u biltenu, prednjače po broju prijava zbog šikaniranja na poslu, a na čelu liste nalazi se upravo MVPEI s problemima nepotizma, mobbinga i drugih protuzakonitih radnji.

U kratkom roku velik broj pritužbi
Tarle_Tuga-001_180Tuga Tarle, sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u MVPEI-ju, kaže kako cilj ovoga biltena nisu medijski istupi i ekscesi, nego je namijenjen isključivo članovima kako bi se problem riješio u kući. Smatra da je situacija u MVPEI-ju prozor na šire stanje u društvu i drugim ministarstvima.

Tarle kaže da je bilten sredstvo kojime će se djelatnici međusobno informirati, te kako je važno da se respektiraju profesionalizam, promicanje kadrova, određivanje tko će biti taj koji će raditi procjenu, te dopustiti da profesionalci imaju mogućnost napredovati do veleposlaničkih mjesta. O procjeni ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića da MVPEI zapošljava 1400 službenika kaže da je pretjerana.

– Preko 1400 zaposlenih službenika u Ministarstvu je prevelik broj. Odmah se postavlja pitanje selekcije. Mi nismo za otkaze. Diplomatsko zvanje je takvo da se ljudi moraju dokazati jer oni predstavljaju svoju zemlju – kaže Tarle te dodaje da, iako ima odličnih diplomata sa svim potrebnim kvalifikacijama, važno je da ulaz u zvanje bude transparentan.

– Ja ne radim dugo, ali mogu reći da mi se u relativno kratkom vremenu javio velik broj službenika s pritužbama – kaže Tarle.

Sindikatima ne odgovara disciplina?
Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun prebacio je lopticu na stranu Sindikata rekavši kako su oni ti kojima ne odgovara disciplina i učinkovitost.

– Tamo gdje se pokušava provesti reforma i disciplina, gdje se radi reorganizacija sustava za učinkovitost, uvijek ima onih koji bi htjeli održati stanje kao što je bilo. Nema niti jednog konkretnog slučaja koji je prijavljen – kaže Dragun te dodaje kako će nastaviti surađivati sa Sindikatom kako bi se situacija riješila.

Pročitajte još…