SLOBODNA DALMACIJA o zahtjevu SDLSN za ujednačavanje higijenskih standarda u državnoj službi

ČISTO, ČISTO
Sindikat: I naš WC zaslužuje dnevno čišćenje

wc_sd030215

(SLOBODNA DALMACIJA, 3. veljače 2015.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika odlučio je reći “Ne!” neujednačenim higijenskim standardima sanitarnih prostorija u državnim tijelima.

SD_logo240Nakon što je SDLSN doznao kako se neke ustrojstvene jedinice Porezne uprave čiste tri puta tjedno, prema broju zaposlenika izračunali su kako se nakon 60-ak malih i 10-ak velikih nuždi dnevno čišćenje ostavlja za sljedeći dan poslijepodne. Smatraju to nedopustivim i stoga su zatražili ujednačavanje higijenskih standarda u državnim tijelima.

Inicijativa je začeta još 16. siječnja, kada je SDLSN upozorio na loše čišćenje i održavanje u jednoj od ispostava Porezne uprave te je na teren izišla i inspekcija zaštite na radu. Iz dopisa Inspektorata rada upućenog Sindikatu proizlazilo je kako se tamo zatekla idilična slika dobro održavanih zahoda.

Inspektorat rada nije pronašao ništa zabrinjavajuće ni u činjenici da je iz ugovora s vanjskim pružateljem usluga očito kako jedna čistačica prostor u kojem radi 45 zaposlenih, koji tijekom radnog dana “ugoste” desetke stranaka, čisti tri (3) puta tjedno, što znači da se zahodske školjke, pisoari, stijene i podovi sanitarnih prostora čiste i dezinficiraju “svaki” drugi dan, navedeno je u priopćenju koje je potpisao Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

U ugovoru s vanjskim pružateljem usluga stoji kako se neke lokacije, odnosno ustrojstvene jedinice Porezne uprave, čiste tri puta tjedno, druge pet puta tjedno, a četiri lokacije i tijekom radnog vremena, s tendencijom manje učestalog čišćenja što je veća udaljenost pojedine jedinice od Središnjeg ureda Porezne uprave.

Sindikat stoga u svom priopćenju od Vlade RH traži da državnim službenicima pojasni razloge ovakvog diskriminatorskog ugovaranja.

Navode nadalje kako nitko ne očekuje faraonski luksuz sanitarnih prostorija kakve su u Hrvatskom saboru, zapuh cvjetnog bukea osvježivača prostora ili ugodnu “lounge” glazbu iz diskretno ugrađenog “surround” sustava dok obavlja nuždu za vrijeme službe.

Ipak, napominju, jednom dnevno oprana i dezinficirana zahodska školjka ili pisoar ne bi bili naodmet. K. M. BANJE

SLOBODNA DALMACIJA o zahtjevu SDLSN za ujednačavanje higijenskih standarda u državnoj službi

cvetje_sd030215

…za čitanje klikni na sliku