Službenica prijavila sutkinju zbog zlostavljanja

Službenica prijavila sutkinju zbog zlostavljanja

ZAPISNIČARKA U PARNIČNOM ODJELU OPĆINSKOG SUDA U RIJECI ZBOG NAVODNOG MOBBINGA ZATRAŽILA ZAŠTITU PREDSJEDNICE SUDA
Incident se navodno zbio kad je sutkinja Vasilija Perić ugledala na ekranu veliki prored između redaka kod pisanja neke presude. To joj se nije dopalo pa je verbalno nasrnula na zapisničarku Violetu Pavlović, te ju u jednom trenutku rukama uhvatila za ramena pri čemu je ona posrnula i umalo pala. Sutkinja Perić negira da je došlo do takvog sukoba

novilist_logoRIJEKA – Državna službenica, sudska zapisničarka u parničnom odjelu Općinskog suda Violeta Pavlović, sva u suzama, uplašena, jučer nije došla na posao. Došla je samo prijaviti zlostavljanje na poslu, odnosno mobbing koji je navodno doživjela od sutkinje Općinskog suda parničnog odjela Vasilije Perić. Što se zapravo dogodilo nije još točno utvrđeno, s obzirom da je Violeta Pavlović slučaj verbalnog napada i odgurivanja prijavila predsjednici Općinskog suda Gordani Kosić, napisavši izjavu u kojoj je opisala događaj koji se zbio pred kraj radnog vremena, dan prije.

Danas će svoju verziju slučaja navodnog mobbinga Predsjednici suda morati iznijeti prozvana strana – sutkinja Vasilija Perić
Danas će svoju verziju slučaja navodnog mobbinga Predsjednici suda morati iznijeti prozvana strana – sutkinja Vasilija Perić

Želeći provjeriti kuloarsku priču koja se proširila sudskim hodnicima, pokušali smo doći do izjave sutkinje Vasilije Perić. Zatekli smo je samu u sudnici, mjesto zapisničarke bilo je prazno, a kada smo joj kazali zašto smo došli, kategorički je opovrgnula da se tako nešto zbilo.
– U ime Oca i Sina, to nije točno. Zar ćete o tome pisati, kazala nam je sutkinja Perić. No, kad smo joj spomenuli da je njezina zapisničarka slučaj “neprimjerenog ponašanja” prijavila predsjednici suda, i dalje inzistiravši na odgovoru, samo je odgovorila da će i ona otići k predsjednici te da za sada ne želi ništa reći novinarima.
Službeno priopćenje smo ipak vrlo brzo dobili od glasnogovornika Općinskog suda Saše Cvijetića, a da se nešto ipak dogodilo, potvrđuje njegova izjava.
– Zapisničarka u referadi sutkinje Vasilije Perić, Violeta Pavlović, Predsjednici suda prijavila je neprimjereno ponašanje sutkinje Perić. Zapisničarka Pavlović naglasila je da je sutkinja time povrijedila njezin integritet kao osobe i kao državnog službenika.

Obaviješten i sindikat
Također, glasnogovornik je potvrdio da je Predsjednica suda zatražila očitovanje o slučaju i prozvane sutkinje Perić, a koje očekuje tijekom današnjeg dana.
Neslužbeno doznajemo da je sutkinja Vasilija Perić navodno izgubila strpljenje u trenutku kada je ugledala presudu u pripremi koju je zapisničarka Pavlović imala na ekranu kompjutora. Izgleda da su proredi između napisanih redaka bili nešto veći nego što je sutkinja očekivala i to je bilo sasvim dovoljno da sutkinja revoltirano reagira verbalnim nasrtajima i pogrdnim izrazima “počasti” svoju suradnicu. Navodno, sutkinja ju je u jednom trenutku rukama uhvatila za ramena pri čemu je njezina suradnica posrnula i umalo pala. Također, neslužbeno doznajemo da je napisana presuda bila tek u obradi, da je zahtijevala konačnu formu prije nego bude isprintana, ali zapisničarka vjerojatno nije imala vremena za ispravak, odnosno da dovede tekst u “preglednu” formu koju će predočiti sutkinji. Sindikalna povjerenica državnih službenika također nije jučer htjela komentirati cijeli slučaj upravo zato što se o cijelom slučaju treba očitovati i prozvana sutkinja. Saznajemo i da je Violeta Pavlović o događaju obavijestila najprije sindikalnu povjerenicu koja joj je i savjetovala da o svemu izvijesti predsjednicu Općinskog suda Gordanu Kosić.

Izoliran slučaj
Po sudskim hodnicima, kako to već biva, nakon što je prostrujala priča, nema iznenađenja zbog sukoba. Iako anonimno, velik broj državnih službenika, daktilografa na sudu, potvrdio je da su “imali saznanja o ispadima sutkinje što mogu potvrditi zapisničarke koje su se izmjenjivale relativno brzo kod prozvane sutkinje”. No, isto tako, svi naši sugovornici jedinstveni su u stavu da je doista riječ o izoliranom slučaju, a ne općoj pojavi, te da je ovaj događaj isključivo vezan za ponašanje sutkinje Vasilije Perić u njezinoj referadi. Neugodno svjedočenje o pogrdnim riječima koje je sutkinja uputila zapisničarki Violeti Pavlović potvrdili su i neki odvjetnici koji kažu da je već slične ispade sutkinja ponekad imala i pred odvjetnicima, odnosno strankama koje su se nalazile u nekom od parničnih postupaka. Slavica KLEVA