Službenici i namještenici plaćaju osuvremenjivanje voznog parka MORH-a?

Službenici i namještenici plaćaju osuvremenjivanje voznog parka MORH-a?

Hoće li bogata serijska oprema Renault Lagune olakšati težak položaj dužnosnika i visokih časnika u MORH i OS RH
Hoće li bogata serijska oprema Renault Lagune olakšati težak položaj dužnosnika i visokih časnika u MORH i OS RH

(SDLSN, 19. studenoga) Ugovaranjem operativnog leasinga s tvrtkom “Euroleasing” iz Splita MORH je unajmio 81 vozilo Opel Astra 1.6 16V N’joy i 34 Renault Lagune 2.0 16V Expression s punom opremom (ABS, servo, kod ključ, centralno zaključavanje, klimatizacijski uređaj, prednji i bočni zračni jastuci, svjetla za maglu, sjedalo za vozača podesivo po visini i dr.). Cijena? Prava sitnica. 3,8 milijuna kuna godišnje. Nadamo se da će vozaći ovih vozila u njima zaista uživati (model N’Joy), odnosno da će s pomoću njih doći do izražaja (model Expression).

Opel Astra N'Joy - model za uživanje
Opel Astra N’Joy – model za uživanje

No, jedno je sigurno, službenici i namještenici u MORH i OS sigurno neće osjetiti blagodati bogate opreme ovih vozila, izuzev u slučaju da ih netko od dužnosnika ili djelatnih vojnih osoba ne poveze u njima. Ali, zato će na svojoj koži osjetiti manjak sredstava namijenjenih za službenike i namještenike zaposlenih na radnim mjestima na kojima se zbog posebnih uvjeta rada, težine i naravi poslova osnovna plaća treba uvećati temeljem posebnog propisa.  Taj propis ne smao da nije donijet u zakonskom roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o službi u Oružanim snagama RH, tj. do 6. listopada 2002. godine, već je posljednjim izmjenama Zakona donijetim po hitnom postupku (bez prethodnog konzultiranja sa sindikatima) 4. studenoga 2003. godine, postotak za koji se je trebala

Službeno vozilo službenika i namještenika u MORH i OS?
Službeno vozilo službenika i namještenika u MORH i OS?

uvećati plaća službenika i namještenika čak i smanjen. Ranijom je odredbom članka 169. stavka 6. zakona taj postotak iznosio 20%, dok je posljednjim izmjenama zamijenjen riječima “do najviše 20%”. Također, izmjenama su službenici i namještenici izbačeni iz odredbe članka 170. Zakona, odnosno ne mogu ostvariti dodatke na plaću zbog otegotnih uvjeta rada, opasnosti i odgovornosti kao pripadnici Oružanih snaga, već je to pravo namijenjeno isključivo djelatnim vojnim osobama.

Na jučer održanom sastanku u MORH-u s predstavnicima triju sindikata koji djeluju u MORH i OS, predstavnici Ministarstva objasnili su nam da je ovime ispravljena “nepravda” prema djelatnim vojnim osobama koje su dosad dodatke na plaću mogle ostvarivati samo po jednom osnovu – članku 170., dok su službenici i namještenici to mogli po dva osnova – članku 169. i 170. Obrazloženje bi “pilo vodu” da zbog nedonošenja pravilnika iz članka 169. i neuvrštavanja službenika i namještenika u pravilnik donijet temeljem članka 170. službenici i namještenici nisu dosad mogli uživati ovu dvostruku blagodat.

Predstavnici MORH-a na sastancima sa sindikatima uvijek su verbalno spremni na socijalni dijalog - hoće li se ovaj put obećanje ostvariti?
Predstavnici MORH-a na sastancima sa sindikatima uvijek su verbalno spremni na socijalni dijalog – hoće li se ovaj put obećanje ostvariti?

Predstavnici dvaju remontnih zavoda pokušali su prispodobiti svu apsurdnost situacije tajnici MORH-a Višnji Tafri i pomoćniku ministrice Krunoslavu Mazalinu navođenjem karikaturalnih slučajeva u kojima samo temeljem činjenice da je netko djelatna vojna osoba i stožerni narednik, pa makar bio po zanimanju vodoinstalater priučen za popravak zrakoplova i vrtoleta, ima dvostruko veću plaću od školovanog aviomehaničara koji posjeduje certifikat zahvaljujući kojem može i mora potpisati da vrtolet može zrakomlatiti tj. letjeti, dok njegov kolega vodinstalater eventualno može potpisati da ne propušta vodu.

Sindikalci nisu mogli sakriti nervozu zbog slušanja uvijek istih obrazloženja
Sindikalci nisu mogli sakriti nervozu zbog slušanja uvijek istih obrazloženja

Međutim, sindikalcima je objašnjeno da je pravda relativna stvar te da, premda dobre volje i osjećaja za pravičnost u predstavnika Ministarstva ne manjka, oni tu ne mogu ništa učiniti. Stoga pozivaju sindikate u MORH i OS da se uključe u rad radne skupine koja bi trebala izraditi pravilnike kojima bi se službenicima i namještenicima u MORH i OS priznali dodatci na posebne uvjete rada, težinu i narav posla do najviše 20%. Pravilnike bi se trebalo donijeti tijekom prosinca i početi primjenjivati od 1. siječnja, izjavio je predstavanik MORH-a, pomoćnik ministrice za financije Josip Budimir. Iako skeptični, budući da donošenje pravilnika zahtijevaju više od godinu dana, a u srpnju ove godine pomoćniku Mazalinu dostavljen je i sindikalni prijedlog pravilnika, predstavnici sindikata pristali su do petka imenovati svoje predstavnike u radnu skupinu.

Sindikatima sada preostaje “samo” da svoje članstvo uvjere kako u MORH-u ovoga puta ozbiljno misle i dojučerašnju nekooperativnost kane zamijeniti suradnjom sa socijalnim partnerima. Hoće li se nakon izbora njihov stav promijeniti?