Službenici u Požegi kreću u štrajk

Službenici u Požegi kreću u štrajk

101Zadnji je dan 15-dnevnog socijalnog mira što ga je požeško-slavonskom županu Zdravku Ronku dao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, a on nije uspio deblokirati račun prezadužene županije kojoj idućeg tjedna, po svemu sudeći, prijeti opći štrajk.
Radnici nisu dobili plaće već pet mjeseci i nije ih briga što se SDP-ov župan nije ništa uspio dogovoriti s Vladom, kaže šef sindikata Ivica Ihas: “U krajnoj liniji, ukoliko ima nekih pozitivnih pomaka mi ćemo sigurno odustati, ali ukoliko nema mi moramo najaviti štrajk onako kako smo se dogovorili nakon tri dana, znači od 12. rujna, i onda ćemo ići onako kako planiramo do daljnjega.
RomeoJuliaPregovori između Ronka i Vlade dogovoreni su još krajem prošlog mjeseca, oformljeni su i pregovarački timovi koji su trebali početi pregovarati ovog tjedna, kaže nam Ronko: “Bio sam slobodan nazvati potpredsjednika Polančeca i gospodina Šukera, kao članove tima ispred Vlade. Međutim, iz njihovih ureda dobio sam obavijest da su prebukirani, da bi danas imao informacije da od dogovora, prema njima barem, zasad nema ništa. Da li smo mi sada još i dodatno taoci Romea i Julije iz Verone, ja ne znam, ali sad je stvarno prešlo granicu.
Županija je, dodaje, poduzela sve što je bilo u njenoj moći, a kako iz Vlade ne govore ništa, pojma nema niti kada će početi pregovori niti kada će se i kojim tempom raditi na sanaciji 350 milijuna kuna županijskog duga: “Jesu li građani naše županije taoci nekoga ili nečega, ili smo mi kažnjenici? Ako smo taoci, tražimo da se talačka kriza razriješi, a ako smo kažnjenici da nam se da presuda i da građani županije konačno znaju na čemu su.