Službenici, zapalite svijeću za Odbor za državnu službu!

IN MEMORIAM
Službenici, zapalite svijeću za Odbor za državnu službu!

mu_ploca_svijece

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske poziva državne službenike da Ministru uprave Arsenu Bauku pošalju svijeću u spomen na Odbor za državnu službu, koji će se ukinuti novim Zakonom o državnoj službi.

sdlsn_www220(SDLSN, 5. prosinca 2013.) Radi se o neovisnom tijelu koje prema još uvijek važećem Zakonu o državnim službenicima odlučuje o žalbama državnih službenika protiv rješenja o prijamu u državnu službu i rješenja kojima se odlučuje o pravima i obvezama državnih službenika.
Međutim, upravo je neovisnost Odbora najvjerojatniji razlog njegova ukidanja, jer sadašnjoj vlasti smeta prevelik postotak poništenih rješenja kojima je Odbor pokušao stati na kraj nezakonitom i formalno manjkavom odlučivanju o statusu službenika u državnim tijelima.
Kao primjer navodimo poništena rješenja kojima je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, odlučivala o rasporedu i raspolaganju službenika, a koja u dijelu obrazloženja nisu sadržala utvrđeno činjenično stanje, kao ni razloge zbog čega je odlučeno kao u izreci rješenja, predstavljajući skup kauzalno nepovezanih i za samo rješenje irelevantnih činjenica, tj. manifestaciju zlouporabe političke i diskrecijske moći odgovornih osoba.

Da je tako potvrdila je i pučka pravobraniteljica, upozorivši Upravnu inspekciju na potrebu sprječavanja “donošenja istih nezakonitih akata u beskonačnom nizu”.

MSPM_raspored_ponistenje

No, kako se Zakonom o državnoj službi namjerava državne službenike podvrgnuti ugovorima o radu i režimu izravne poslušnosti poslodavcu, Odbor za državnu službu postat će suvišan, a službenici – radnici bit će upućeni na sudsku zaštitu, koju će najvjerojatnije ostvariti kada postojećeg poslodavca, odnosno aktualne Vlade više neće biti.
Treba reći i kako Odbor za državnu službu Vlada nikad nije ekipirala na način da može predstavljati učinkovit mehanizam osiguranja zakonitog postupanja na relaciji službenik – poslodavac, odnosno pravne zaštite, premda je svako promptno rješenje Odbora za Vladu značilo šansu za izbjegavanje skupih sudskih postupaka.
Zbog svega ovoga Sindikat poziva zaposlene u državnim tijelima, a posebno one koji su zahvaljujući Odboru ostvarili neko pravo, da ispred Ministarstva uprave osobno zapale ili putem pošte pošalju ministru Arsenu Bauku svijeću u spomen na Odbor za državnu službu na adresu: Ministarstvo uprave, Maksimirska 63, 10000 Zagreb, s napomenom “u spomen na Odbor za državnu službu”.

Nadamo se samo da članovima Odbora neće, kao “nagrada” za njihov rad u ovom tijelu, prestati državna služba. S. Kuhar

Pročitajte još…