SLUŽBENIČKA JADIKOVKA: Sudski upisničar bi u kazalište

SLUŽBENIČKA JADIKOVKA: Sudski upisničar bi u kazalište

Pomoc_zamolba

(SDLSN, 30. lipnja) U jeku povike na Vladu zbog navodnog zapošljavanja (pre)velikog broja savjetnika u državnoj upravi Sindikalnom fondu pomoći obratio se jedan, od savjetnika po rangu niži državni službenik.

gavella_03Razlog su, kako navodi sudski upisničar na jednome od brojnih zagrebačkih sudova, teške socijalne prilike u kojima se nalazi.

Naime, kao državni službenik zaposlen na… sudu u Zagrebu, u stalnom radnom odnosu i punom radnom vremenu, ostvarujem mizeran mjesečni prihod nedovoljan za Ustavom zajamčen dostojan život: još uvijek živim s roditeljima kojima pomažem u plaćanju svih troškova (hrana, režije), mjesečno izdvojim za gablec (na poslu) 400 kuna, nerijetko uzimam kredite da bih podmirio tekuće troškove i kupio medicinska pomagala i lijekove, te platio bolničke troškove i kada se sve to zbroji i oduzme od plaće ne ostaje mi dovoljno novaca da obnovim garderobu što znači da ću uskoro biti prisiljen na posao dolaziti u poderanoj odjeći i obući. Kakav ću to onda dojam ostavljati kao sudski službenik? A volio bih koji put i otići u kazalište, kino ili na koncert, počastiti prijatelje, otići ljeti na more tjedan-dva, no sa ovakvom plaćom to je nemoguće. U nadi da ćete pozitivno riješiti moju zamolbu srdačno vas pozdravljam“, stoji u lijepo sročenoj zamolbi kojoj je sudski službenik priložio i platnu listu za veljaču s plaćom od 2.276,96 kuna.

Sindikat se nada da će dojučerašnji državni službenik i sadašnji direktor Gradskog dramskog kazališta "Gavella" svojim bivšim kolegama omogućiti specijalni popust na ulaznice
Sindikat se nada da će dojučerašnji državni službenik i sadašnji direktor Gradskog dramskog kazališta “Gavella” svojim bivšim kolegama omogućiti specijalni popust na ulaznice

No, radi se o mjesecu u kojem mu je poslodavac ustegnuo dvije dnevnice za vrijeme provedeno u štrajku, pa njegova stvarna plaća iznosi “vrtoglavih” 2.500 kuna.

Ovih dana zasjedat će i komisija Sindikalnog fonda pomoći i odlučivati o zamolbi ovog sudskog službenika, ali i stotinama zamolbi ostalih državnih službenika i namještenika koje također muče dozvoljeni i nedozvoljeni minusi, krediti i svakodnevne prehrambene potrebe i navike.

Bilo kako bilo, komisija će odraditi svoje i sudskom upisničaru dati ili ne dati pomoć, ali ovu njegovu nevolju iskoristit ćemo za apel kulturnoj javnosti da sudskim službenicima omogući zadovoljenje kulturnih potreba.

Ovaj apel upućen je i direktoru Gradskog dramskog kazališta “Gavella” Darku Staziću da državnim službenicima i namještenicima repertoar svoje kazališne kuće učini dostupnijim.

Tko će imati više razumijevanja za to od dojučerašnjeg državnog službenika – glasnogovornika Ministarstva rada i socijalne skrbi.