SLUŽBENIČKI SUD Saborski službenik koji se požalio zbog rada u WC-u oslobođen odgovornosti

SLUŽBENIČKI SUD Saborski službenik koji se požalio zbog rada u WC-u oslobođen odgovornosti za tešku povredu službene dužnosti

sabor_wc1_vl180310_390

(SDLSN, 8. rujna 2010.) Službenički sud u Zagrebu oslobodio je saborskog službenika Gordana Tomljenovića odgovornosti za tešku povredu službene dužnosti u postupku koji je pokrenuo tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar zbog navodnog narušavanja ugleda Sabora time što je u emisiji HRT-a “Proces” i prilogu Dnevnika javno progovorio o tome sdlsn_www220što misli o uvjetima rada u bivšem WC-u Županijskog doma Sabora.
Rješenje o oslobađanju od odgovornosti potvrdio je i Viši službenički sud u Zagrebu, odbivši žalbu Tajništva Hrvatskog sabora izjavljenu protiv rješenja Službeničkog suda.

U obrazloženju presude, Službenički sud navodi kako “Iz javno emitiranih priloga u Emisiji “Proces” HTV-a i u Dnevniku HTV-a pod nazivom “Saborske muke”, vidljivo je da državni službenik nije davao izjave u ime državnog tijela, niti je iznosio stavove državnog tijela, već je govorio u svoje ime i u ime svojih radnih kolega, i to isključivo o zajedničkom problemu kojeg su imali tj. o neprikladnom radnom prostoru, što je trajalo već duže razdoblje, i na koju situaciju su službenik Tomljenović i kolege upozoravali nadređene kroz duže razdoblje, s tim da iz prethodno citiranog zapisnika Državnog inspektorata proizlazi neprikladnost sporne prostorije,iz čega se onda ukazuje da je službenik Tomljenović u spornim prilozima govorio o kršenju jednog od temeljnih prava iz Zakona o državnim službenicima (pravo na rad u prikladnim uvjetima), i koji problem je njemu i kolegama otežavao kvalitetno i stručno obavljanje poslova njihovih radnih mjesta, a negativno se odražavao i na psihofizičko stanje službenika Tomljenovića, u kojem smislu je priložio i odgovarajuću medicinsku dokumentaciju“.

tomljenovic1

Rješenje Službeničkog suda potvrdio je i Viši službenički sud

tomljenovic2_finall

Paradoksalno, tajnik Hrvatskog sabora Sesar, koji je službenika Tomljenovića okrivio za tešku povredu službene dužnosti, istovremeno je potpisao ocjenu učinkovitosti rada kojom ga je za razdoblje u kojem se “dogodila” povreda ocijenio najvišom ocjenom “izvanredan” koja podrazumijeva rad i učinkovitost državnog službenika najviše kvalitete i osigurava najbolje i jedinstveno izvršavanje službe.

sabor_uvjeti_rada2

Tako je slučaj rada saborskih službenika u WC-u dobio i svoj sudski epilog, a Gordan Tomljenović moralnu zadovoljštinu.
Međutim, postavlja se pitanje etičnosti postupaka tajnika Hrvatskog sabora, koji je odgovoran ne samo za njihov dugogodišnji rad u neprikladnim uvjetima, već i za pokušaj discipliniranja jer su se drznuli javno progovoriti o tome.
Ako već smatra kako je bivši WC prikladan za rad službenika, onda ga može, temeljem Ustavom zagarantirane jednakosti građana RH, koristiti za rad Tajništva ili ga ponuditi kao radni prostor nekome od saborskih zastupnika.

Pročitajte još…