Službeničko “njuškalo” za povećanje mobilnosti u javnoj upravi

njuskalo_pd110214

(POSLOVNI DNEVNIK, 11. veljače 2014.) Državni službenici od nedavno mogu oglasiti svoje službeničke potencijale na web aplikaciji za poticanje mobilnosti službenika u javnoj upravi, koju je za potrebe državne uprave osmislila Služba za upravljanje i razvoj ljudskih potencijala u državnoj službi Ministarstva uprave.

pd_logo_noviSvrha aplikacije nije upoznavanje i zbližavanje službenika, niti organiziranje prijevoza od kuće do posla radi uštede goriva, već omogućavanje službenicima koji su nezadovoljni i nemotivirani na trenutnom radnom mjestu da se premjeste na radno mjesto koje bi za njih predstavljalo veći karijerni izazov i na kojem bi bili učinkovitiji. Aplikacija omogućava i poslodavcima – državnim tijelima, oglašavanje nepopunjenih radnih mjesta, a namjera Ministarstva uprave je potaknuti ih na korištenje instituta premještaja kao glavnog načina popunjavanja slobodnih radnih mjesta, osobito prije raspisivanja javnog natječaja.

Učinci koji se priželjkuju jesu osiguravanje potrebnog broja službenika u državnim tijelima bez novog zapošljavanja, odnosno dodatnog opterećivanja državnog proračuna, zadržavanje kvalitetnih službenika u sustavu i uspostava internog tržišta rada.

Prijava u sustav ponude i potražnje službeničkih radnih mjesta je dobrovoljna za službenike i poslodavce, koji svoje potrebe i moguće usluge oglašavaju ispunjavanjem obrazaca “popunjavanje slobodnog radnog mjesta” i “ponuda službenika za premještaj”, a ukoliko postoji slobodno radno mjesto i odgovarajući službenik na poslodavcu je da u dogovoru sa zainteresiranim službenikom i potpisivanjem sporazuma između čelnika tijela iz kojeg službenik želi otići i čelnika tijela u koje prelazi zaključi “posao”. Nažalost, upravo je tu i kvaka zbog koje se službenici možda neće tako lako odlučiti oglasiti svoje nezadovoljstvo sadašnjim radnim mjestom na ovoj aplikaciji, budući da tim činom svom poslodavcu daju do znanja što misle o svom poslu, a posredno i poslodavcu.

Posebice stoga što do uspješne realizacije premještaja na profesionalno atraktivnije radno mjesto ne može doći bez suglasnosti sadašnjeg poslodavca, koji pristankom na premještaj istovremeno dolazi u situaciju da sam mora popuniti upražnjeno radno mjesto, odnosno poslove prerasporediti na preostale službenike. No, usprkos tome, 17 državnih službenika odvažilo se prijaviti za premještaj, a oglašeno je i 27 slobodnih radnih mjesta. Ukoliko aplikacija zaživi, službenici će moći lakše mijenjati posao u državnoj službi, razvijati se profesionalno i stjecati znanja i vještine koji im nisu dostupni na poslovima samo jednog radnog mjesta, čime će se podići atraktivnost rada u javnoj upravi i u situaciji kada se premještajem na drugo radno mjesto ne ostvaruju financijski učinci. S. Kuhar

Službeničko “njuškalo” za povećanje mobilnosti u javnoj upravi

njuskalo_110214

(SDLSN, 11. veljače 2014.) Državni službenici od nedavno mogu oglasiti svoje službeničke potencijale na web aplikaciji za poticanje mobilnosti službenika u javnoj upravi, koju je za potrebe državne uprave osmislila Služba za upravljanje i razvoj ljudskih potencijala u državnoj službi Ministarstva uprave.

sdlsn_www220Svrha aplikacije nije upoznavanje i zbližavanje službenika, niti organiziranje prijevoza od kuće do posla radi uštede goriva, već omogućavanje službenicima koji su nezadovoljni i nemotivirani na trenutnom radnom mjestu da se premjeste na radno mjesto koje bi za njih predstavljalo veći karijerni izazov i na kojem bi bili učinkovitiji.
Aplikacija omogućava i poslodavcima – državnim tijelima, oglašavanje nepopunjenih radnih mjesta, a namjera Ministarstva uprave je potaknuti ih na korištenje instituta premještaja kao glavnog načina popunjavanja slobodnih radnih mjesta, osobito prije raspisivanja javnog natječaja.
Učinci koji se priželjkuju jesu osiguravanje potrebnog broja službenika u državnim tijelima bez novog zapošljavanja, odnosno dodatnog opterećivanja državnog proračuna, zadržavanje kvalitetnih službenika u sustavu i uspostava internog tržišta rada.
Prijava u sustav ponude i potražnje službeničkih radnih mjesta je dobrovoljna za službenike i poslodavce, koji svoje potrebe i moguće usluge oglašavaju ispunjavanjem obrazaca “popunjavanje slobodnog radnog mjesta” i “ponuda službenika za premještaj”, a ukoliko postoji slobodno radno mjesto i odgovarajući službenik na poslodavcu je da u dogovoru sa zainteresiranim službenikom i potpisivanjem sporazuma između čelnika tijela iz kojeg službenik želi otići i čelnika tijela u koje prelazi zaključi “posao”.
Nažalost, upravo je tu i kvaka zbog koje se službenici možda neće tako lako odlučiti oglasiti svoje nezadovoljstvo sadašnjim radnim mjestom na ovoj aplikaciji, budući da tim činom svom poslodavcu daju do znanja što misle o svom poslu, a posredno i poslodavcu.
Posebice stoga što do uspješne realizacije premještaja na profesionalno atraktivnije radno mjesto ne može doći bez suglasnosti sadašnjeg poslodavca, koji pristankom na premještaj istovremeno dolazi u situaciju da sam mora popuniti upražnjeno radno mjesto, odnosno poslove prerasporediti na preostale službenike.
No, usprkos tome, 17 državnih službenika odvažilo se prijaviti za premještaj, a oglašeno je i 27 slobodnih radnih mjesta.
Ukoliko aplikacija zaživi, službenici će moći lakše mijenjati posao u državnoj službi, razvijati se profesionalno i stjecati znanja i vještine koji im nisu dostupni na poslovima samo jednog radnog mjesta, čime će se podići atraktivnost rada u javnoj upravi i u situaciji kada se premještajem na drugo radno mjesto ne ostvaruju financijski učinci. S. Kuhar

Pročitajte još…