Socijalni partneri bez dogovora oko zamrzavanja plaća, pregovori se nastavljaju

Socijalni partneri bez dogovora oko zamrzavanja plaća, pregovori se nastavljaju

gsv080409

ZAGREB, 8. travnja 2009. (Hina) – Vlada, poslodavci i sindikati nisu na današnjoj izvanrednoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) uspjeli ništa dogovoriti u vezi vladina prijedloga za zamrzavanje plaća u javnom i državnom sektoru i lokalnoj samoupravi, pa će pregovore nastaviti na idućoj sjednici, zakazanoj za 20. travnja.

Vlada je u Smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena predložila socijalnim partnerima zamrzavanje plaća na razini prošle godine zaposlenima u javnim i državnim službama, lokalnoj i regionalnoj samoupravi i državnim poduzećima, te zadržavanje plaća na sadašnjoj razini u privatnom sektoru, no zamrzavanje plaća neprihvatljivo je većini sindikata koji u tome vide derogiranje kolektivnih ugovora.

hina_print_logoU smjernicama se predlaže i usklađivanje minimalne plaće s realnim okolnostima u gospodarstvu, a sindikati se pribojavaju da bi to dovelo do smanjenja minimalca ispod praga radničkog dostojanstva.

Prije eventualnog usvajanja takvog dokumenta treba raščistiti još puno otvorenih pitanja, jer sporazum ne smije dovesti u pitanje nijedan kolektivni ugovor, rekao je novinarima nakon sjednice predstavnik sindikata Damir Jakuš.

Sindikatima je izuzetno važan i Zakon o minimalnoj plaći jer se njime regulira minimum dostojanstva onih koji primaju najmanje plaće u državi, kazao je Jakuš dodavši kako “možemo govoriti samo o politici plaća, a ne zamrzavanju plaća”.

GSV bi smjernice donio samo kao okvir kojim se ne bi poništili kolektivni ugovori, a vladini ciljevi su očuvanje zaposlenosti, usklađeno kretanje plaća na svim razinama i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ustvrdila je potpredsjednica vlade Jadranka Kosor.

U smjernicama predlažemo temeljitu analizu cijene rada i usvajanje Nacionalne politike plaća, a to stalno traže sindikati javnih službi, kazala je Kosor dodavši kako socijalni partneri trebaju vladi dostaviti svoje prijedloge kako bi trebao izgledati taj dokument do 15. travnja.

Predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić upozorio je kako najnovije projekcije predviđaju pad BDP-a u ovoj godini za tri a možda i četiri posto, pa se već sada treba pripremiti za tu mogućnost.

Bilo bi neodgovorno od socijalnih partnera da se ne odrede prema krizi, a ključna pitanja su po Mudriniću javna potrošnja i politika plaća.

Neprimjereno je da su plaće u državnim službama bitno niže nego u Zagrebu ili nekim drugim jedinicama lokalne samouprave, a problem je i što su plaće u javnom sektoru premale a ukupni trošak države previsok, jer to dovodi do nekonkurentnog gospodarstva, kaže predstavnik poslodavaca.

Na današnjoj sjednici trebao je biti izabran novi predsjednik GSV-a, ovoga puta iz sindikalnih redova, ali kako se središnjice nisu uspjele dogovoriti oko zajedničkog kandidata, imenovanje novog predsjednika također je odgođeno za iduću sjednicu.