Šokantno izvješće Vijeća Europe o hrvatskim zatvorima

OGLUŠILI SE NA PREPORUKE
Šokantno izvješće Vijeća Europe o hrvatskim zatvorima

remetinec_tportal180314

Autor: tportal.hr/Hina

Hrvatski su zatvori prenapučeni i nužno ih je poboljšati, kaže se u izvješću Vijeća Europe o stanju u hrvatskim zatvorima objavljenom u utorak

Europski odbor za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe poslao je hrvatskoj vladi izvještaj o posjetima hrvatskim zatvorima u kojem upozorava na pretrpanost zatvora i na izostanak reakcije na neke preporuke iz prethodnog izvještaja.

tportal_logo200613Hrvatski su zatvori prenapučeni, a nužno ih je i poboljšati, kaže se u izvještaju nastalom na temelju posjeta od 19. do 27. rujna 2012.

“Ukupna populacija u Hrvatskoj narasla je za 1200 zatvorenika i popela se na 5400 (što je rast od više od 25 posto), od prošlog posjeta 2007., a kapaciteti zatvora narasli su za samo 400 mjesta, na 3771. Prenatrpanost zatvorskoga sustava tako je postala još teža”, kaže se u izvještaju.

“Izaslanstvo CPT-a uočilo je negativan utjecaj zatvorske prenapučenosti na mnoge aspekte zatvorskog života u posjećenim ustanovama, zatvoru u Zagrebu i Sisku. Oni su zamišljeni kao zatvori za osobe koje službe kaznu od maksimalno šest mjeseci, a 50 posto sadašnjih zatvorenika služi zatvorske kazne do pet godina”, dodaje se u izvještaju koji od Hrvatske traži informacije o mjerama koje poduzima u borbi protiv prenapučenosti zatvora.

Zanemarene preporuke o prisilnim hospitalizacijama psihijatijskih pacijenata

“Pružanje dodatnog smještaja nije trajno rješenje problema prenapučenosti zatvora, barem ne bez istovremena prihvaćanja politike koja ograničava ili ublažava broj osoba poslanih u zatvor”, kaže se.

CPT je slične izvještaje već objavio na temelju posjeta u rujnu 1998., prosincu 2003. i svibnju 2007.

U izvještaju se kaže da, iako su od posjeta 2007. u Hrvatskoj poduzete konkretne mjere da se pravno pojača sustav zaštite od lošeg postupanja s osobama lišenima slobode, hrvatske vlasti nisu posvetile dovoljnu pozornost preporukama iz 2007. o nužnosti razvoja programa kvalitetnih aktivnosti svih zatvorenika. Također, kaže se u novom izvještaju CPT-a, zanemarena je većina preporuka u vezi s prisilnom hospitalizacijom psihijatrijskih pacijenata te s procedurama za smještanje i otpuštanje osoba u ustanovama socijalne skrbi.

Predstavnici CPT-a posjetili su, među ostalim, pet policijskih postaja u Zagrebu, na Rabu i u Petrinji te zagrebački i sisački zatvor, državnu kaznionicu u Glini, zagrebačku zatvorsku bolnicu, rapsku psihijatrijsku bolnicu, kao i centar za rehabilitaciju “Stančić” u Dugome Selu i zagrebački dom za mentalno bolesne osobe.

Manjak osoblja i pritužbe na fizičko zlostavljanje

Usporedo s prenapučenošću, takve ustanove nemaju dovoljan broj zaposlenika, posebno liječnika i sestara. “Kao i 2007. broj osoblja u ustanovama posjećenima 2012. bio je općenito neadekvatan. U zatvorima radi mnogo manje ljudi nego što je predviđeno”.

U bolnici za osobe lišene slobode bilo je pritužbi da osoblje fizički zlostavlja zatvorenike pa CPT traži da ih se podsjeti kako su svi oblici zlostavljanja, pa i verbalno, neprihvatljivi i bit će kažnjeni. “Od ministra pravosuđa i glavnog upravitelja zatvora traži se da zatvorskom osoblju upute strogu poruku o neprihvatljivosti i zaprijete kažnjavanjem slučajeva fizičkog ili verbalnog zlostavljanja zatvorenika”.