SPLIT: Održan seminar o Zakonu o državnim službenicima

SPLIT: Održan seminar o Zakonu o državnim službenicima

ZDS_Split_Piculjan(SDLSN, 2. prosinca) Jučer je u Časničkom domu u Splitu održan seminar u organizaciji Središnjeg državnog ureda za upravu i SDLSN o Zakonu o državnim službenicima.

Zamjenik državnog tajnika Zoran Pičuljan i načelnica Odjela za pravna pitanja službeničkog sustava Sanda Pipunić okupljenim su sindikalnim povjerenicima približili reformski okvir, intencije i očekivane posljedice zakonskih rješenja koja se inauguriraju Zakonom o državnim službenicima.

Prvi takav seminar održan je u Zagrebu 3. studenoga za sindikalne povjerenike iz kontinentalne Hrvatske, tako da su informaciju o Zakonu sada mogli dobiti i ostali sindikalni povjerenici SDLSN u državnoj upravi.

ZDS_Split_Sanda_predajeOsim što su informaciju dobili od kompetentnih osoba, koje svoju karijeru nisu ostvarile na krilima politike, već samozatajnim i prije svega stručnim radom u državnoj upravi, sindikalni povjerenici pokazali su da i sami poznaju službenički sustav i svojim su pitanjima, mišljenjima i učešćem u raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja predavača doprinjeli njenoj kvaliteti.

Ukazali su i na činjenicu da Zakon o državnim službenicima i njegovi provedbeni akti nisu vremenski usklađeni, zbog čega će se u praksi opet dogoditi da će se rješenja kojima bi se trebao unaprijediti položaj državnih službenika moći primjenjivati s vremenskom odgodom, a izrazili su i bojazan kako se radi o već viđenoj strategiji prolongiranih zakonskih i podzakonskih rješenja s ciljem uštede u vremenu njihove neprimjene.

Predstavnici Središnjeg državnog ureda za upravu pokazali su spremnost da i po donošenju Zakona o plaćama i uredbi kojima će se dobre namjere Zakona operacionalizirati, o njihovom sadržaju također upoznaju predstavnike Sindikata, s kojim se suradnja namjerava nastaviti i po pitanju odgovornog i socijalno prihvatljivog upravljanja kadrovima u državnoj upravi na strateškoj osnovi, odnosno kroz period u kojem će se eventualno restrukturiranje kadrova odvijati na promišljen i humani način.

ZDS_Split_svi

Pročitajte još…