Splitski poglavari: Na svojim smo plaćama ušparali 11 milijuna kuna

Ni njihova se plaća nije podigla šest posto - Kuret u društvu dogradonačelnika Božidara Čapalije i člana Poglavarstva Ronalda Reje (Jakov Prkić/CROPIX)
Ni njihova se plaća nije podigla šest posto – Kuret u društvu dogradonačelnika Božidara Čapalije i člana Poglavarstva Ronalda Reje (Jakov Prkić/CROPIX)

I dok se plaće državnim i županijskim službenicima ovih dana nemilice režu s ciljem dodatnih ušteda u državnom proračunu, splitski zaposlenici koji svoja primanja ostvaruju iz gradskog budžeta nemaju taj problem, jer im se plaće nisu ni dizale, nego su zadržane na prošlogodišnjoj razini bez planiranog povećanja od šest posto.

Tu je odluku Grad donio još u studenom prošle godine, kada su iz Vlade počeli prvi stidljivi apeli da se na svim razinama smanje svi nepotrebni troškovi, uključujući i rast plaća zaposlenih na proračunu.

“Sačuvati radna mjesta”
Prosječna plaća zaposlenih u Banovini iznosi oko 5600 kuna, što znači da će Grad zbog zamrzavanja plaća na godišnjoj razini uštedjeti u proračunu oko 11 milijuna kuna.

split_place_sd090409_okvir– Sada vidimo da smo dobro učinili, jer su svi ostali digli plaće, koje sada moraju smanjivati na prošlogodišnju razinu. Postigli smo, prije izglasavanja proračuna za 2009. godinu, dogovor sa sindikatima da ćemo tromjesečno pratiti situaciju u Gradu i globalnom ekonomskom tržištu te po potrebi reagirati.

Međutim, s obzirom na to da se globalna ekonomska kriza tek sada počela prelijevati na Hrvatsku, moramo biti svjesni da je u ovom trenutku uistinu važno sačuvati radna mjesta.

Sada je više nego ikad važna uloga gradske administracije, koja mora biti brza i efikasna u servisiranju gospodarstva – kazao nam je gradonačelnik Ivan Kuret.

U samom proračunu na rashode za zaposlene u gradskoj upravi i ostalim ustanovama koje se financiraju iz gradskog budžeta otpalo je 20,2 posto ukupnih proračunskih troškova u prošloj godini. Što se tiče samog izvršenja proračuna u prva četiri mjeseca ove godine, Kuret napominje kako je Grad likvidan i nema problema s punjenjem budžeta, te da u ovom trenutku nema potrebe za njegovim rebalansom.

– Naravno da smo na oprezu i pratimo situaciju – kazao je gradonačelnik. Ipak, upitan da istakne neku kritičnu proračunsku stavku, koja bi mogla dovesti do eventualnog ranijeg rebalansa, Kuret je kazao kako bi problema možda moglo biti po pitanju ubiranja komunalnog doprinosa.

– S obzirom na financiranje poslova i programa, velik dio proračun ovisi o komunalnom doprinosu koji investitori plaćaju Gradu prilikom izgradnje novih objekata. Ako stane nova gradnja, izostat će i gradnja pripadajuće komunalne infrastrukture koja se financira iz doprinosa – ustvrdio je Kuret i dodao da, prema njegovim saznanjima, određeni investitori imaju problema, ali da ipak za sada nema odustajanja od planiranih projekata, osim već znanog odgađanja realizacije velikoga poslovnog tornja uz dvoranu u Lori.

split_place_sd090409_place