SPORAZUM O PLAĆAMA Sindikalni bullying

SPORAZUM O PLAĆAMA Sindikalni bullying

bullying200(SDLSN, 28. svibnja 2009.) Nakon što je čelnik sindikata Preporod javno i kritički progovorio o netom potpisanom sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama, pri tome ne apostrofiravši nikoga od čelnika sindikata javnih službi ponaosob, nije se moralo dugo čekati na odgovor trijumfalizmom opijenih potpisnika sporazuma.
Tako je čelnik Preporoda Željko Stipić, koji je iskoristio svoje demokratsko pravo na javnu riječ i kritiku, doživio da ga se optuži kako je praktično psihički bolesnik, s fiksacijom na osobu Vilima Ribića, kako je riječ o nekakvim drugim i stoga mutnim interesima zbog kojih kritizira sporazum te kako je njegov sindikat samo satelit mnogo sjajnijih sindikalnih zvijezda javnih službi.
Nije se propustila ni prilika da se Stipić ponovno prozove zbog tužbe sudu da se poništi temeljni kolektivni ugovor za javne službe, premda se Preporod sudu obratio zbog činjenice da je TKU potpisao pregovarački odbor sindikata formiran suprotno pozitivnim propisima.

sdlsn_www220U svemu je simptomatično da se sindikalni čelnici pozivaju na potrebu sindikalne solidarnosti i puhanja u isti rog sada, ali ne i  kada su trebali (zakonito) riješiti pitanje participacije Preporoda i drugih zainteresiranih sindikata javnih službi u pregovorima za TKU.
Tako se dogodila zamjena teza po kojoj se mogući ishod sudske tužbe u obliku poništenja TKU-a već unaprijed proglašava Stipićevim crimenom, upravo kako bi se umanjila krivica za vlastiti grubi nemar i nepoštivanje odredbi Zakona o radu koje se odnose na utvrđivanje odbora sindikata za kolektivne pregovore.
A ako padne TKU past će i famozni sporazum o plaćama i na površinu bi moglo isplivati mnogo toga što se danas svjesno gura pod tepih.
Tada bi se moglo postaviti pitanje tko je od sindikata odgovoran za svjesno i namjerno izigravanje posvema jasnih propisa o tome na koji se način formira pregovarački odbor sindikata kada se oni o tome ne mogu dogovoriti, ali i tko je u Vladi propustio upozoriti pregovarački odbor Vlade da pregovara s nelegitimnim pregovaračkim odborom sindikata javnih službi.
Da je tome tako može se pročitati u časopisu Radno pravo iz travnja ove godine, čiji je urednik Krešimir Rožman, vrstan i stručan pravnik čije usluge sindikati javnih službi koriste kada ukazuju na zakonitost i pravnu dosljednost.
Članak je iz pera mr. sc. Viktora Gotovca, asistenta za radno pravo fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali se u njemu može pročitati (doduše malim slovima koja smo mi za ovu priliku uvećali), kako su i Vlada i sindikati javnih službi znali da se nisu stekle formalne pretpostavke za potpisivanje valjanog TKU-a, ali je on ipak potpisan.
No, da ne duljimo, pročitajte sami…

tku_gotovac_final

Pročitajte još…