SRAMOTA Do novca za božićnice ovrhama službeničkih mirovina?

SRAMOTA Do novca za božićnice ovrhama službeničkih mirovina?

flajsmasina_final

Sindikat poziva premijerku Jadranku Kosor da pronađe druge izvore sredstava za isplatu službeničkih božićnica od ovrhe njihovih mirovina

sdlsn_www220(SDLSN, 15. prosinca 2009.) Državna administracija je kotač koji se teško zaustavlja kad se jednom pokrene, bilo da se radi o građanima ili njenim službenicima.
A kako je to kad upadneš u žrvanj pravosuđa na svojoj je koži najbolje osjetio umirovljeni službenik Petar Lapoš iz Iloka, kojem je Republika Hrvatska, ovih dana ovrhom uzela 546,89 kuna nevelike mirovine od 1.640,86 kuna.
Lapoš je jedan od tisuća službenika koji su povjerovali Vrhovnom sudu koji im je svojim stajalištem priznao pravo na naknadu plaće od 50 posto za rad na području posebne državne skrbi i tužbom izborio uvećanje plaće.

lapos_mirovina112009

Međutim, Vrhovni sud je nakon toga promijenio svoje pravno stajalište, a Republika Hrvatska brže bolje pokrenula parnice protiv svojih službenika kako bi im oduzela “nezakonito” stečen novac, premda je glavni krivac zbog toga što im u razdoblju veljača 1998. do srpnja 2000. godine nije isplaćivan dodatak na plaću bila Vlada RH koja je hrvatsko Podunavlje zaboravila razvrstati u jednu od kategorija područja posebne državne skrbi.
Naravno, prve su na udar došle plaće malih službenika, dok su suci i druge krupne ribe od ovrhe izostavljeni.
Tako je Petar Lapoš “dug” državi od oko 50.000 kuna koje je odavno potrošio na preživljavanje trebao vratiti ovrhom jedne trećine mirovine. Ovrha je 2008. godine krenula, a zatim je, nakon što je Sindikat Lapoša i njegove kolege odveo na razgovor kod tadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i u Ministarstvo pravosuđa, pronađeno solomonsko rješenje kojim je slučaj privremeno “riješen”, a čitava stvar gurnuta pod tepih.

vsrh_lapos390

Ovrha je odgođena zbog maligne bolesti supruge Petra Lapoša i to na rok od dva puta po šest mjeseci.
Međutim, od studenoga ove godine Petru Lapošu država više “ne gleda kroz prste” i državni proračun puni jednom trećinom njegove mirovine.
Činjenica da njegova supruga i nadalje boluje od raka te da je zbog toga trenutno i hospitalizirana hrvatsko pravosuđe ne zanima.
Sindikat zato poziva sada premijerku Jadranku Kosor da se kod ministra pravosuđa Ivana Šimonovića zauzme za Petra Lapoša, kojeg je i osobno upoznala, te pronađe druge izvore sredstava za isplatu službeničkih božićnica od ovrhe njihovih mirovina.

Pročitajte još…