Središnji državni ured za upravu je mrtav, živjelo Ministarstvo uprave!

Središnji državni ured za upravu je mrtav, živjelo Ministarstvo uprave!

Kada je u pitanju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH očekivanja od novog ministra uprave su, prije svega, da izradu i finaliziranje Zakona o plaćama državnih službenika vrati u okrilje resora državne uprave i ishodi od nove premijerke da se na čelo povjerenstva za njegovu izradu, umjesto Vitomira Begovića, postavi osoba kojoj ovo neće biti jedna od brojnih dužnosti s kojom djelokrug državnog tijela u kojem je zaposlen nema dodirnih točaka

sdlsn_www220(SDLSN, 5. srpnja 2009.) Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakon o ustrojstvu središnjih tijela državne uprave Središnji državni ured za upravu prestat će postojati kao središnje tijelo državne uprave i zamijenit će ga (po)novoformirano Ministarstvo uprave.
U povijesti državne uprave u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj ovo će biti šesti puta da je državna uprava promijenila svoju krovnu instituciju, ali i pokazatelj kako se državna uprava kretala na barometru političkih prioriteta.
Tako je državna uprava čas dijelila resor s pravosuđem, čas bila u djelokrugu samostalnog ministarstva, zatim državne upravne organizacije i naposlijetku središnjeg državnog ureda.
Na njezinom čelu promijenilo se devet ministara, ravnatelja i državnih tajnika, od kojih su njih dvojica – Antun Palarić kao ravnatelj i državni tajnik i Davorin Mlakar (ukoliko postane ministrom) kao ministar, na čelu državne uprave bili dvaput.

muprave_tablica

Ove promjene u pravilu su opravdavane reformom državne uprave, ali često su bile plodom postizbornih političkih i kadrovskih rješenja, pri kojima je javnosti slana poruka o prioritetima Vlade, bilo da je riječ o fiktivnom kresanju broja ministarstava ili o naglasku na važnost državne uprave kao servisa građana i gospodarstva.
Posljednja promjena u obliku osnivanja Ministarstva uprave trebala bi pokazati kako reforma državne uprave ponovo postaje pitanje od prvoklasne važnosti za sadašnju Vladu, premda je možda i posljedica zasićenosti i umora Antuna Palarića na nezahvalnom mjestu državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu bez pravih ovlasti i političke snage u odnosu na resorne ministre.
Pred Vladom RH je donošenje Zakona o plaćama državnih službenika, nad kojim je nadzor i vodeću poziciju u kreiranju preuzelo Ministarstvo financija, na što je u svojim izvješćima ukazala i SIGMA, koja je upozorila i na neprihvaćenost Središnjeg državnog ureda za upravu od strane ministarstava.

sigma_sduu

CSOA=Central State Office for Administration

Time je degradirana pozicija Središnjeg državnog ureda za upravu, a imenovanjem Vitomira Begovića, predstojnika Ureda za socijalno partnerstvo, na mjesto predsjednika Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika umjesto Palarićevog zamjenika Zorana Pičuljana, središnje tijelo državne uprave izgubilo je čak i nominalnog predsjednika povjerenstva za izradu tog za državnu upravu strateškog zakona.
Kada je u pitanju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH očekivanja od novog ministra uprave su, prije svega, da izradu i finaliziranje Zakona o plaćama državnih službenika vrati u okrilje resora državne uprave i ishodi od nove premijerke da se na čelo povjerenstva za njegovu izradu, umjesto Vitomira Begovića postavi osoba kojoj ovo neće biti jedna od brojnih dužnosti s kojom djelokrug državnog tijela u kojem je zaposlen nema dodirnih točaka.

muprave_okvir

U svakom slučaju i novi ministar uprave, bio on Davorin Mlakar ili netko drugi, imat će u SDLSN-u, kao i njegovi prethodnici, kritičnog, ali i konstruktivnog socijalnog partnera koji, kada su u pitanju interesi njegovih članova, ne gubi iz vida širi kontekst percepcije i stvarnog stanja državne uprave, kao i razmjere gospodarske krize u kojoj se nalazimo, premda nas politička pozicija ne vidi uvijek takvima.
Stoga mu u SDLSN-u pružamo ruku i pozivamo ga da odmah po preuzimanju resora primi naše predstavnike, kako bi uvid u stanje državne uprave upotpunio viđenjem najvećeg sindikata državne uprave.