Središnji državni ured za upravu odlučio: Zemljišnoknjižni referenti mogu putem FINE obavljati opće administrativne i pomoćno tehničke poslove

Središnji državni ured za upravu odlučio: Zemljišnoknjižni referenti mogu putem FINE obavljati opće administrativne i pomoćno tehničke poslove

ZKref_sporazum270207_374

(SDLSN, 3. ožujka) Zemljišnoknjižnim referenatima angažiranim na projektu sređivanja zemljišnih knjiga, kojima je 31. prosinca 2006. godine prestala državna služba na određeno vrijeme, ovih dana ponuđeni su novi ugovori o radu.

Oni će od 1. ožujka svoj posao nastaviti raditi za FINU, ali više ne putem agencije za privremeno zapošljavanje “Dobri ljudi” d.o.o., putem koje su angažirani u mjesecu siječnju i veljači, već kao zaposlenici Financijske agencije na određeno vrijeme.

ZKreferentiOvaj obrat uslijedio je nakon očitovanja Središnjeg državnog ureda za upravu, koji je na traženje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH glede zakonitosti povjeravanja poslova iz djelokruga državnog tijela pružateljima stručnih usluga izvan državne službe, ocijenio kako se u konkretnom slučaju radi o pomoćnim i tehničkim poslovima, odnosno poslovima koji predstavljaju pripremu u zemljišnoknjižnim procesima, u kojem slučaju, mišljenja je državni tajnik Antun Palarić, takve poslove mogu obavljati vanjski pružatelji usluga.

Nakon takvog stajališta Središnjeg državnog ureda za upravu SDLSN je započeo pregovore s ciljem izravnog angažiranja bivših državnih službenika od strane FINE za jednaku plaću onoj koju su imali u državnoj službi.

U pregovorima je aktivno sudjelovao i FINA-in Nezavisni sindikat “SOLIDARNOST”, budući da su zemljišnoknjižni referenti postali zaposlenici tvrtke interese čijih radnika zastupaju.

Pregovori su urodili sporazumom između SDLSN i Nezavisnog sindikata “SOLIDARNOST”, s jedne, i FINE s druge strane, kojim je svim preuzetim radnicima zagarantirana razina osnovne plaće koju su imali po rješenju o državnoj službi na određeno vrijeme, odnosno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, uključujući i razdoblje u kojem su bili angažirani putem agencije “Dobri ljudi” d.o.o..

Na njih će se, sukladno Sporazumu od 27. veljače, primjenjivati odredbe Kolektivnog ugovora za zaposlene Zavoda za platni promet, a pored toga FINA se obvezala isplatiti im i razliku plaće koju su ostvarili u razdoblju od 1. siječnja do 28. veljače dok su poslove obavljali putem agencije “Dobri ljudi” d.o.o., za oko 800 kuna manju plaću i bez naknade troškova prijevoza.

Zaključenjem ovog sporazuma FINA se pokazala kao socijalno odgovoran poslodavac, a rješenje koje je postignuto zalaganjem dvaju sindikata omogućit će provedbu ugovora između Ministarstva pravosuđa i FINE s ciljem potpune digitalizacije zemljišnih knjiga, odnosno povlačenje namjenskih sredstava Svjetske banke za provedbu projekta sređivanja zemljišnih knjiga.

Pored toga, Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je Sindikat kako će u budućnosti voditi računa o dosadašnjem radnom iskustvu bivših zemljišnoknjižnih referenata te odgovarajućim stručnim kvalifikacijama koje su stekli tijekom rada u zemljišnoknjižnim odjelima općinskih sudova kod zapošljavanja novih kadrova u pravosuđu.

Pročitajte još…