Stanovnike Hrvatske broji treća smjena

PRIJEKA POTREBA POPIS STANOVNIŠTVA MORA BITI GOTOV DO KRAJA 2012., DZS UVEO NOĆNI RAD

Stanovnike Hrvatske broji treća smjena

Službenici i namještenici u trećoj smjeni, njih 85, radit će na završnoj obradi podataka i ispravljanju grešaka nastalih pri skeniranju popisne građe

dzs_nl131012(NOVI LIST, 13. listopada 2012.) ZAGREB » Državni zavod za statistiku uveo je noćni rad, odnosno treću smjenu, za 85 državnih službenika i namještenika kako bi posao obrade podataka s popisa stanovništva obavljenog lanjskog travnja bio gotov u zakonskom roku, do konca ove godine. Službenici “kojima je uslijed prijeke potrebe, povjereno obavljanje poslova ispravljanja neprepoznatljivih znakova na skeniranom popisnom materijalu” od 22 do 06 sati radit će najkasnije do 10. studenog. Za noćni rad, kako stoji u Odluci o noćnom radu što je potpisuje ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač, ostvaruju pravo na uvećanje plaće sukladno odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Potrebna predznanja

– Procijenili smo da bi bilo dobro uvesti noćnu smjenu kako bismo i prije roka dovršili posao obrade podataka, kazao nam je Kovač ističući da je to bitno i zbog sređivanja biračkih popisa. Službenici i namještenici za koje je donesena odluka o noćnom radu, nl_logo180810obavljaju završnu obradu podataka iz popisa stanovništva, koja uključuje i ispravljanje grešaka nastalih pri skeniranju popisne građe. Kako je riječ o završnici posla za koji su potrebna i određena predznanja kojima ne raspolažu radnici angažirani preko burze, donesena je odluka o pojačanom angažmanu službenika i namještenika. Kovač ocjenjuje da zbog plaćenog noćnog rada DZS neće trebati dodatna sredstva je će se postići uštede na drugim stavkama. Naime, radnici angažirani preko burze vjerojatno neće raditi do konca godine.

Ubrzan postupak

dzs_okvir_nl131012Vlada je na proljeće donijela odluku kojom se DZS-u odobrava angažiranje gotovo 400 radnika iz evidencije nezaposlenih putem mjere javni radovi. No, Vlada je tada otvorila i mogućnost dodatnog angažiranja radnika putem te mjere nakon prosinca s obzirom da javni radovi mogu trajati najduže šest mjeseci. Prvi radnici na unosu podataka s popisa stanovništva počeli su raditi tijekom svibnja ove godine. Iz odluke Vlade, kojom se DZS-u odobrava korištenje mjere javni radovi, bilo je evidentno da podaci neće biti obrađeni u zakonskom roku, već na proljeće iduće. No, cijeli je postupak ubrzan, a sudeći prema najavama iz DZS-a podaci bi mogli biti spremni i prije konca prosinca.
Gabrijela GALIĆ

Kinezi ga riješili u 6 mjeseci; evo koliko ga rade Hrvati! I još nije gotov!

Zagreb, 13.10.2012., 20:45 Autor: Ivan Forjan

dzs_dnevnikhr131012

…za gledanje videa klikni na sliku

(Dnevnik.hr, 13. listopada 2012.) Znate li koliko je vremena trebalo Kinezima da prebroje stanovništvo? Nepunih 6 mjeseci. Hrvatska to čini već nepune dvije godine. Zbog iznimno sporog sustava, državni zavod za statistiku uvodi noćnu smjenu, kako bi što prije saznao koliko Hrvatska ima stanovnika.

dnevnikHR_logo2012Koliko Hrvatska ima stanovnika, prebrojat će se po noći. Državni zavod za statistiku odlučio je ubrzati proces prebrojavanja ljudi, 85 službenika zbrajat će koliko nas ima u noćnoj smjeni.
“Ako neki problem treba riješiti, riješiti ga u zadanom roku, onda je jedini odgovor da treba raditi više i ako treba u tri smjene”, kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

kuhar_dnevnikhr131012

Kao i 400 drugih kolega, i Ivan je u travnju prošle godine popisivao stanovništvo. “Sve se odrađivalo kako je trebalo, još smo mi radili duple provjere svih podataka”, kaže Ivan. Zašto i kako je sustav prebrojavanja zakazao, ne shvaća ni sam.
Porezni obveznici popis stanovništva platili su 160 milijuna kuna, radilo ga je 17 tisuća ljudi. Dvije godine poslije više od 160 tisuća podataka nije obrađeno. A kad se i obrade, bit će zastarjeli.