Stopiranje plaća – dalje od EU

EUROZOV Stopiranje plaća – dalje od EU

Autor Stojan de Prato

de_parto_stojan

Najava premijera Ive Sanadera da će, zbog prijeteće recesije, zamrznuti plaće državnoj upravi i javnim službama pogrešan je i, kada je riječ o europskim težnjama Hrvatske, posve protuproizvodan potez. Teško se oteti dojmu da toj najavi nisu prethodili dubinska raščlamba, vaganje ni procjenjivanje mogućih mjera i njihovih učinaka na hrvatsko gospodarstvo, nego da ju je premijer u panici bubnuo nakon što ju je isisao iz prsta.

JL_logoOnako kao što je Račanova vlada bila zamrznula plaće državnoj upravi, posve demagoški, jer to dobro zvuči: državne službenike nitko ne voli jer svi, je li, znamo da su korumpirani, da nas tjeraju u dugačke redove pred svojim šalterima, dok oni, zaštićeni debelim staklom i navučenim zavjesama, kradu Bogu dane.

Ozbiljna vlada, međutim, ne djeluje u panici niti demagoški; pogotovo u krizi treba postupati krajnje promišljeno.

Još je u lanjskome Izvještaju o napretku Hrvatske Europska komisija napisala da se odluke o gospodarskoj politici donose od oka, umjesto na temelju ekonomske znanosti, te da su često jedna drugoj suprotstavljene; u ovogodišnjemu kaže slično: prevladava ad hoc pristup, a manjka političke usklađenosti unutar vlade, kao i komunikacije s Hrvatskom narodnom bankom.

Državnoj upravi posvećeno je cijelo poglavlje u dijelu Izvještaja koji se odnosi na ispunjenje političkih kriterija za članstvo. Ništa u njemu ne daje naslutiti da bi plaće državnih službenika trebalo zamrznuti. EK, međutim, zahtijeva uspostavu “novoga sustava plaća” i prihvaćanje Zakona o plaćama javne uprave te upozorava na “veliki protok radne snage”, a “manjak kvalificirana osoblja”.

zamrzavanje_okvir_JL181108Drugim riječima, kao jednoga od glavnih krivaca za lošu državnu upravu – uz “nedosljednu primjenu” Zakona o javnoj upravi, manjkav nadzor, “vrlo ograničeno” delegiranje odgovornosti za odlučivanje s upravne razine na javne službenike, neprovođenje depolitizacije, “znatno kašnjenje” decentralizacije te “slabosti u upravljanju i upravnoj sposobnosti” ustanova zaduženih za preobrazbu javne uprave – EK ističe potplaćenost, zbog koje se rijetko tko stručan u državnoj službi dulje zadržava.

Ima jedna članica Europske unije u kojoj državna uprava služi za uhljebljenje podobnih, uz malu plaću koju se nadoknađuje prilikama za “pinku”: Grčka. To je jedina zemlja koja nakon ulaska u članstvo nije napredovala, a ono malo vizualnih promjena nabolje može zahvaliti tek radovima vezanima uz nedavno održanu Olimpijadu. “Darovi” državnim službenicima tamo idu u temelje građanske pristojnosti, a “podmazivanje” prilikom sklapanja ugovora u dobre poslovne običaje.

Niti bi hrvatski građani željeli da naša zemlja u EU prođe kao Grčka, niti bi nas EK takve pustio unutra. Vlada, međutim, zna da u 2009. neće imati dovoljno novca za podmirenje svih obveza, a u izostanku ikakve dugoročnije gospodarske politike pokušava uštedjeti gdje misli da je to najlakše. Bez obzira na posljedice.

Ako već ne želi odustati od velikih građevinskih radova – a oni, u izostanku ikakve druge znatnije proizvodnje, jesu kakav-takav pokretač rasta – vlada ne mora izmišljati toplu vodu niti nas usporavati na putu u EU.

Ima na raspolaganju mjeru koja bi na društveno pravedan način napunila državnu blagajnu, a koja je za Financijsku policiju i Poreznu upravu lak posao: oduzimanje imovine svima koji nisu platili porez na dohodak, nasljedstvo ili dar kojim mogu potvrditi da su je stekli zakonito. Time bi se ispravile i mnoge privatizacijske nepravde. Zar nije i Al Capone pao upravo na porezu?