ŠTRAJK SLUŽBENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

ŠTRAJK SLUŽBENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Pozega_strajk070606-002

hina_logo

POŽEGA, 6. srpnja 2006. (Hina) – Pedesetak od 64 službenika i namještenika Požeško-slavonske županije zbog neisplate plaća za zadnja tri mjeseca od danas je u dvodnevnom štrajku upozorenja, a ako se situacija uskoro ne promijeni, sindikalni povjerenik Ljuban Čolić na današnjoj je konferenciji za novinare u Požegi najavio je dolazak u Zagreb.
Pozega_strajk070606-007Ponovno pozivamo premijera da nam pomogne u rješavanju ovoga problema. Od županije kao poslodavca tražimo isplatu plaća za tri mjeseca, isplatu regresa, isplatu putnih troškova te jubilarnih nagrada“, rekao je Čolić napominjući kako će ovaj štrajk upozorenja trajati i sutra “nakon čega će od ponedjeljka službenici ponovno raditi, ali ne dugo“.
Ako se ubrzo nešto ne riješi, mi ćemo non-stop štrajkati“, poručuje Čolić ističući kako ukupna dugovanja prema službenicima i namještenicima za ova tri mjeseca iznose milijun i 800 tisuća kuna.

Žiroračun županije već je nekoliko mjeseci blokiran s iznosom od 27 milijuna kuna.
Predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas na konferenciji za novinare ustvrdio je da županija nije poduzela sve mjere kako bi deblokirala žiroračun te da službenici i namještenici te županije ne mogu biti taoci politike i politikanstva.

Vijest o štrajku službenika Požeško-slavonske županije objavili su gotovo svi mediji
Vijest o štrajku službenika Požeško-slavonske županije objavili su gotovo svi mediji

“Nas ne zanimaju prepucavanja o tome tko je kriv i odgovoran. Službenici nisu krivi. Županija je odgovorna za materijalna prava zaposlenika te bi trebala učiniti i dodatne napore da deblokira žiroračun. Zato apeliram i na Vladu i na Županiju da iznađu rješenje”, rekao je Ihas najavljujući da će sindikat pomoći svojim članovima u obliku određenih pozajmica.
Štrajk službenika i namještenika u Požeško-slavonskoj županiji, tvrdi Ihas, jedinstven je u Hrvatskoj. On osobno nikada nije ni pomislio da bi žiroračun neke županije mogao biti u blokadi te da zbog neisplate plaća u županiji štrajkaju službenici.

Nakon sastanka sa županom Ronkom i konferencije za novinare čelnici SDLSN održali su sastanak sa zaposlenicima Županije i obečali im nastavak pritiska na odgovorne dok se ne riješi problem blokade računa Županije
Nakon sastanka sa županom Ronkom i konferencije za novinare čelnici SDLSN održali su sastanak sa zaposlenicima Županije i obečali im nastavak pritiska na odgovorne dok se ne riješi problem blokade računa Županije

Ističući kako podržava štrajk službenika i namještenika, požeško-slavonski župan Zdravko Ronko ustvrdio je pak da županija ne može deblokirati žiroračun jer ona za to nema zakonske osnove.
Ronko je rekao da se u pregovore s bankama ne može. “Nitko, pa ni Vlada, ne može mi dati suglasnost na 120 posto opterećenja županijskog proračuna. Zato nisam u mogućnosti raditi nikakve prolongate i reprograme. Iza toga mora stajati Vlada koja meni daje ili ne daje suglasnost“, kazao je Ronko.
Državna je revizija potvrdila nalaz Povjerenstva da županijske obveze, jamstva i potraživanja iznose 270 milijuna kuna, rekao je Ronko, koji će, ponovno tražiti sastanak kod premijera.
Kako ni on kao župan ne prima plaću, dodaje da će, ako ovakva situacija potraje, od svoje stranke SDP-a zatražiti potporu iz blagajne uzajamne pomoći.

Pozega060706_porta

ŠTRAJK SLUŽBENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

HRT_web_vijesti

PozegaHRT0607065. srpnja – Zbog velikih dugova Požeško-slavonske županije, zaposlenicima županijskih ureda nisu isplaćene plaće još od ožujka. Njih 64-ero od jučer zato štrajka. Zasad je to štrajk upozorenja, no ako ne dobiju plaće, najavljuju štrajk u Zagrebu.

Svoj posao rade pošteno i ne žele biti taoci bivše politike koja je Županiju dovela u krizu, poručuju s konferencije za novinare. “Tražimo hitan sastanak župana i premijera. Ako do rješenja ne dođe, mi stupamo u koletivni štrajk i štrajkat ćemo do kraja. Ako bude trebalo, ići ćemo i u Zagreb,” poručuje Ljuban Čolić, sindikalni povjerenik.

Zdravko Ronko, požeško-slavonski župan, ističe kako Vlada ne može od ove županije praviti Černobil, zatrpati je i izolirati. “Šteta koja je učinjena, mora se popraviti da bi županija mogla funkcionirati“, kaže Ronko.

Čelnici sindikata smatraju da bi i Vlada i nova županijska vlast morale pokazati više volje. U teškoj situaciji trpe i građani, kojima su županijske službe važan servis. Zato će se u ponedjeljak prema Vladi ići s novim hitnim zahtjevom, već četvrtim zaredom, kako tvrde u Županiji.

POŽEGA: Županija u štrajku!

Pozega_strajk070606-001

Kao dosad jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, pedesetak djelatnika Požeške županije stupilo je u četvrtak u dvodnevni štrajk upozorenja nakon što je istekao desetodnevni rok koji je sindikalna podružnica istaknula za isplatu tri zaostale plaće koje nisu dobili zbog blokade žiro-računa, najavio je sindikalni povjerenik Ljuban Čolić.

Pozega060706_ljubanTražimo još jednom od premijera hitan sastanak sa županom Ronkom da se iznađe način ove tromjesečne agonije, dok od Županije kao poslodavca isplatu plaća, putnih troškova i jubilarnih nagrada“, izjavio je Ljuban Čolić dodavši da trenutne obveze prema 64 djelatnika samo za plaće iznose 1,8 milijuna kuna dok je blokada žiro-računa s jučerašnjim danom dosegnula iznos od preko 27 milijuna kuna.

Ako se iduća dva tjedna ne iznađe rješenje, sindikat je najavio novi, ovog puta neograničeni štrajk pa i odlaska u Zagreb. Predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivan Ihas koji se sastao s djelatnicima Požeške županije smatra pak da županijske vlasti nisu iskoristile sve mogućnosti deblokade žiro računa.

Župan bi trebao porazgovarati s bankama o prolongiranju duga a tek potom zatražiti susret s premijerom“, izjavio je Ihas dodavši kako je 37 članova sindikata kroz pozajmicu dobilo polovicu plaće za travanja.

Sindikalci su se prije tiskovne konferencije susreli sa županom Ronkom i predložili mu da razgovara s bankama radi prolongiranja obveza, ali on je otklonio mogućnost novog zaduženja iznad 20% proračuna županije i ponovio da Vlada i Županija trebaju sjesti za stol. "Ovo više nije političko nego financijsko pitanje", rekao je Ronko
Sindikalci su se prije tiskovne konferencije susreli sa županom Ronkom i predložili mu da razgovara s bankama radi prolongiranja obveza, ali on je otklonio mogućnost novog zaduženja iznad 20% proračuna županije i ponovio da Vlada i Županija trebaju sjesti za stol. “Ovo više nije političko nego financijsko pitanje”, rekao je Ronko

Štrajk svojih zaposlenika je podržao i župan Ronko koji je za ponedjeljak zatražio sastanak s premijerom nakon tri dosadašnje odbijenice.

Vlada od ove županije ne može praviti novi Černobil, dakle zatrpati je i izolirati već moramo sjesti za stol a vlada pokriti počinjenu štetu koju je utvrdio i nalaz Državne revizije u gotovo istim relacijama kao što je utvrdilo i Županijsko povjerenstvo, oko 270 milijuna kuna jer nalazom revizije nije obuhvaćeno zdravstvo“, izjavio je župan Ronko, dodavši kako je i nalaz Državne revizije koji je prije dva dana stigao u Županiju potvrdio stanje koje je usvojila Županijska skupština kroz izvješće svog povjerenstva.

Pozega060706_kamere

PozegaRTL060706

PozegaHRTTXT060706