Štrajkaju jer nisu dobili 13. plaću

KOMENTAR
U Hrvatskoj božićnica nemoralna, Španjolci zbog nje štrajkaju

stoka_vlada2

Ilustracija: www.smarekovich.com

(SDLSN, 5. siječnja 2013.) Vijest o štrajku radnika podzemne željeznice u Madridu zbog neisplate trinaeste plaće ponukala nas je na usporedbu stanja duha i svijesti građana i radnika u Španjolskoj i Hrvatskoj.

sdlsn_www220Zaposleni u Hrvatskoj, doduše, uglavnom nemaju trinaestu plaću, ali mnogi su imali pravo na božićnicu, koje su se odrekli u kolektivnim pregovorima i atmosferi u kojoj je takvo pravo, kudikamo manje od trinaeste plaće, proglašeno nemoralnim.

Ne zaboravimo, i radnici podzemne željeznice dio su javnog sektora, kao zaposlenici komunalnih poduzeća, a prava koja imaju također su vjerojatno ugovorili kolektivnim ugovorom.

Zato se postavlja pitanje zašto se radnici i službenici u Hrvatskoj tako lako odriču prava koja su ugovorili, a oni u Španjolskoj ne?

Gospodarska situacija u Španjolskoj daleko je od idilične, a plaće šefova i dužnosnika nisu se, barem u Hrvatskoj, smanjile, nego se nekima čak i povećavaju, dok se od zaposlenika svaki dan traže nova odricanja.

Stoga je možda kucnuo čas da svi koji rade razmisle o tome treba li zbog straha i prijetnji otkazima pristajati na sve što poslodavci traže i gdje treba povući crtu koju će braniti pod svaku cijenu.

Španjolci to rade već kod božićnice, a Hrvati? S. Kuhar

MADRID Štrajkaju jer nisu dobili 13. plaću

podzemna_madrid_hrt050113

(HRT, 5. siječnja 2013.) Zbog nepopularnih mjera štednje koje su im oduzele uobičajenu, trinaestu plaću na kraju godine, radnici madridske podzemne željeznice i javnoga autobusnog prijevoza u dvodnevnom su štrajku.

hrt_logoNajveće teškoće u prometu očekuju se danas.

Mora se prosvjedovati u ovakvoj situaciji, a ljudi moraju biti spremni snositi posljedice, mišljenje je španjolskog radnika. Putnici, naravno, imaju drugačije mišljenje – svi imaju svoje razloge, razumijem radnike, ali treba razumjeti i nas, kazao je jedan od njih.