Štrajkaju službenici Požeške županije

Štrajkaju službenici Požeške županije

POŽEŠKI SLUŽBENICI I NAMJEŠTENICI VEĆ PET MJESECI BEZ PLAĆE
Ne zanima nas tko duguje Požeškoj županiji, nego kako ćemo preživjeti, kažu požeški službenici

novilist_logoPOŽEGA – Višemjesečna financijska kriza u Požeško-slavonskoj županiji prouzročena blokadom žiro-računa jučer je kulminirala štrajkom 64 županijska službenika i namještenika.
– Plaća se isplaćuje iz proračuna Požeško-slavonske županije, a sve ostalo nama nije važno. Mi isključivo tražimo našu plaću. Ne ulazimo u to koliko je ovoj županiji netko dužan. Svakako da mi nije lako i gotovo je nevjerojatno kako bez plaće preživljavamo. Jednostavno nije za priču kako je teško preživjeti s četvero djece od kojih troje ide u školu. Izuzev struje, režije ne mogu platiti i ne plaćam. Imam zaključana vrata i nikoga ne puštam bez sudskog naloga. Kad dobijem novac, sigurno ću sve podmiriti, jer dok je plaća bila redovita, nikome nisam bio dužan, kaže Antun Pavić, stručni referent za poljoprivredu, napominjući kako mu je Županija kao poslodavac dužna tridesetak tisuća kuna.

Svi smo mi tu zbog plaća
– Ipak držim da nekakve poslove, iako smo u štrajku, trebam odraditi, upravo zbog ljudi koji su se u njega uključili. Riječ je o projektu Eko-etno u sklopu Zagrebačkog Zupanija, strajkvelesajma. Naši poduzetnici nisu krivi zbog stanja u Županiji i uistinu im želim pomoći. Bez plaće je ipak teško. Koliko god v oljeli posao koji obavljamo, svi smo mi tu zbog plaća. Imam jednog studenta i njegovi se troškovi moraju platiti bez obzira na sve. Imam i kredit, koji moram vraćati. Sada se sve svelo na to da u ovim godinama moram tražiti potporu familije. U ovakvim situacijama čovjek pregrize svoj ponos i živi na kredit, uz potporu prijatelja i obitelji, rekla je Branka Kuba iz Upravnog odjela za gospodarstvo.
U ništa boljoj situaciji nisu ni drugi zaposlenici Županije, koji također osjećaju posljedice višemjesečne krize u Županiji.

Radnici taoci političkih igara
Potporu štrajkašima i samome štrajku, koji je uistinu jedinstven u Hrvatskoj, jučer su na konferenciji za novinare dali predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever te Boris Pleša, zamjenik predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.
NL130906_tekst– Iako su na izvanrednoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije doneseni određeni zaključci te je razmatrano stanje u Županiji, na njoj nitko ni jednom rečenicom nije spomenuo 64 zaposlenika koji pet mjeseci nisu dobivali plaću. To samo potvrđuje činjenicu da su se zaposlenici našli na brisanom prostoru i da o njima uistinu nitko ne vodi brigu, osim ovog sindikata, izjavio je Pleša.
– Radnici su taoci političkih igara, svejedno čijih. U ovoj zemlji nitko nema pravo to učiniti. Ako je ista politika na bilo kojoj razini spremna osuditi privatnog poslodavca kada ne isplati plaću svojim radnicima, onda ta politika, svejedno koja, mora služiti kao primjer tim istim poslodavcima. U ovome trenutku zaposlenici Požeško-slavonske županije su taoci, a nitko ih nema pravo u tu poziciju stavljati, dodao je Sever.
Navodeći kako od štrajka županijski službenici i namještenici neće odustati dok im se ne ispune svi zahtjevi, Ljuban Čolić je napomenuo kako će biti oštećeni i sami građani županije, koji neće moći u ovoj ustanovi realizirati svoje potrebe.
Verica REBRINA

ŠTRAJK ZAPOSLENICI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ZBOG PET NEISPLAĆENIH PLAĆA PREKINULI RAD
Ronko: Uzdam se u Papinu pomoć
ZAOSTACI Zaposlenici traže plaće, regres i putne troškove, dok župan Zdravko Ronko vjeruje u pomoć Stjepana Mesića i pape Benedikta XVI.

sd_logo-novoNakon isteka dvotjednog socijalnog primirja u kojemu nije deblokiran račun Požeško-slavonske županije, 64 zaposlenika upravnih službi jučer je krenulo u bezuvjetni štrajk.
Obustavu rada pokrenuo je Sindikat državnih i lokalnih namještenika koji od poslodavca, u ovom slučaju župana Zdravka Ronka, traži isplatu pet zaostalih plaća, putnih troškova, regresa i jubilarnih nagrada.

Za plaće 3,5 milijuna
Ukupno bi poslodavac za podmirenje tih uvjeta trebao prikupiti 3,5 milijuna kuna, nakon čega bi županijski uredi ponovno proradili.
Osim financijskog dijela zaposlenici traže da se obustave svi otkazi, odnosno da se ponište rješenja za 6 namještenika koji su u proteklom razdoblju proglašeni tehnološkim viškom.
SD130906_RonkoDo ispunjenja svih uvjeta vrata Ureda bit će zatvorena, a građani Požeško-slavonske županije neće moći ishodovati potrebne dokumente, niti riješiti probleme koje su do sada odrađivali u ovim uredima.
Župan Zdravko Ronko tvrdi kako bi u sadašnjim uvjetima u županiji, čiji je izvorni prihod 15 milijuna kuna godišnje, trebalo 70 godina da izmiri sve obveze i stoga vjeruje u pomoć predsjednika Stjepana Mesića i pape Benedikta XVI. čije slike stoje na komodi njegova ureda.
Na ovu temu već je Vladi uputio 7 pismenih zahtjeva, tražio intervenciju predsjednika Mesića i preko zastupnika SDP-a tražio rasprave u Saboru.

Prosjek 4000 kuna
Inače se prosjek plaća u uredima kreće oko četiri tisuće kuna, a kako niti taj novac ne stiže, kod zaposlenika je sve izgledniji strah od nadolazeće jeseni i zime.
sd130906_Ljuban– Dobio sam već opomene za struju, prijete mi isključenjem, a što tek očekivati kada krene sezona grijanja – pita Miro Paponja, zaposlenik Tajništva Županije.
– Krpamo na sve moguće načine, zar nije sramota da sa 50 godina moram uzimati novac od roditelja – dodaje te tvrdi kako je spreman izdržati dok poslodavac ne ispuni sve zahtjeve štrajkaša.
Sindikalni povjerenik Ljuban Čolić kaže kako svi zaposlenici znaju da ovdje ima i previše politike, no zbog straha od otkaza, često se boje to i reći.
– Taoci smo politike, nalazimo se između čekića i nakovnja — kaže Čolić.

Zadnji rok 10. listopada
SD130906_vrataŽupanijska je skupština na izvanrednoj sjednici zatražila od Vlade doznaku interventnih financijskih sredstava od 67 milijuna kuna, kojom bi se sanirala Županija. Određeni su i rokovi, 20. rujna Hrvatskom saboru, 30. rujna predsjedniku Mesiću, da zatraže izvanrednu sjednicu Vlade, a posljednji je rok 10. listopada, nakon čega slijede tužbe domaćem i međunarodnom tužilaštvu.
Do daljnjega u Požeško-slavonskoj županiji na radnim mjestima su jedino župan, njegova tajnica i dva zamjenika.
tekst i snimke Tomislav PRUSINA

Na novim izborima i 60 posto
Ronko odgovara na optužbe premijera Sanadera da je župan osobno tražio bančine blokade.
– Mora da je premijer u to vrijeme bio veseo jer to samo govori kakvo mišljenje ima o bankama. Čujem kako sada navodi da je i u drugim županijama isto tako složena situacija kao ovdje. To znači da više nisu županije u bankrotu već država, pod uvjetom da je bio priseban kada je to govorio – kaže Ronko. On ne vjeruje niti u raspuštanje Županije jer je, tvrdi, HDZ-u jasno kako bi Ronko na ponovljenim izborima osvojio 60 posto glasova.