STRASBOURG: Europski sud za ljudska prava zaprimio prve tužbe hrvatskih službenika

STRASBOURG: Europski sud za ljudska prava zaprimio prve tužbe hrvatskih službenika

Strasbourg_tuzba

(SDLSN, 30. rujna 2005.) Ovih je dana Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hvatske obaviješten od Europskog suda za ljudska prava o primitku prvih 50-tak tužbi hrvatskih službenika u predmetu potraživanja božićnice i dara za djecu za 2000. godinu. Kao osnov za tužbu Sindikat je naveo diskriminaciju po osnovi regionalne (područne) pripadnosti, odnosno nejednakosti hrvatskih građana pred zakonom, budući da su državni službenici i namještenici prigodom utuživanja citiranih prava iz kolektivnog ugovora suočeni sa sudskom praksom koja je različita od županije do županije, premda su zaposlenici istog poslodavca (Vlade RH), a prava koja potražuju zagarantirana su kolektivnim ugovorom koji pokriva jedinstveno područje državnih službi.

Strasbourg_sud200Sindikat se na ovaj korak odlučio nevoljko i to nakon što su iscrpljena sva postojeća pravna sredstva u RH, uključujući i obraćanje Ustavnom sudu koji se proglasio nenadležnim po pitanju ujednačavanja sudske prakse.

Očekuje se da će na Europskom sudu za ljudska prava osvanuti tužbi za oko 2500 zaposlenika državnih službi koji su imali nesreću da im pravdu kroje županijski sudovi u Osijeku, Bjelovaru, Koprivnici, Zadru, Slavonskom Brodu, Splitu, a odnedavna i u Karlovcu koji je isprva pozitivno rješavao zahtjeve.

Neovisno o tome kakva će biti presuda Europskog suda za ljudska prava, državni službenici i namještenici osjećaju se dvostruko prevarenima – prvi put kada im Vlada premijera Račana nije priznala Kolektivnim ugovorom predviđeno pravo, a drugi put kada su saznali da to pravo ne mogu ostvariti sudskim putem na cijelom području Republike Hrvatske.

Pročitajte još…

SINDIKAT: 50 TUŽBI ZBOG NEISPLATE BOŽIĆNICE NA EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA

hina_logo

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) –  Europski sud za ljudska prava izvijestio je ovih dana Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika o primitku prvih 50-ak tužbi hrvatskih službenika vezanih uz potraživanje božićnice i dara za djecu za 2000., priopćeno je danas iz tog sindikata.
Kao osnovu za tužbu pred sudom u Strasbourgu Sindikat je naveo diskriminaciju odnosno nejednakost građana pred zakonom jer su, kako tvrde, državni službenici i namještenici prilikom utuživanja suočeni sa sudskom praksom koja je različita od županije do županije, premda su zaposlenici istog poslodavca – hrvatske Vlade.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika očekuje da će na Europskom sudu za ljudska prava biti podneseno oko 2.500 takvih tužbi. (Hina) xpp/xmt  yso

Strasbourg_txt

SINDIKALNE TUŽBE STIGLE DO STRASBOURGA
30.9.2005 14:29:10

Otvoreni_radioEuropski sud za ljudska prava primio je prvih 50-ak tužbi hrvatskih službenika vezanih uz potraživanje božićnice i dara za djecu za 2000. Kao osnovu za tužbu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika je naveo diskriminaciju, odnosno nejednakost građana pred zakonom. U Sindikatu pojašnjavaju da su prilikom utuživanja suočeni sa sudskom praksom koja je različita od županije do županije, premda su zaposlenici istog poslodavca – hrvatske Vlade. Očekuje da će pri Sudu u Strasbourgu biti podneseno oko 2.500 takvih tužbi.

TPortal_Strasbourg300905

JUTARNI LIST

Jutarnji_Strasbourg011005