STVORIT ĆE DRŽAVNU SIROTINJU

ŽUPANIJSKI SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA PROTIV REZANJA PLAĆA
Stvorit će državnu sirotinju

glas_istre220PULA-Županijski sindikat državnih i lokalnih službenika oštro protestira protiv rezanja plaća i materijalnih prava u lokalnoj samoupravi. Ujedno se protive centralizaciji odlučivanja o plaćama jer općine i gradovi imaju ustavno pravo odlučivati o plaćama svojih namještenika.
-Jasno je da mora doći do ušteda, ali ne pristajemo na drastično rezanje jer ih sutra nitko neće moći spriječiti da tako i nastave.
Bursic_GI220207_220Nismo za princip stvaranja opće državne sirotinje, doznajemo od županijskog sindikalnog povjerenika Denisa Buršića, koji predstavlja 1.200 članova svojega sindikata.
Ako država odlučuje o plaćama i materijalnim pravima, sindikat više ne može pregovarati s gradovima, općinama i županijama, pa će se teže moći izboriti za prava radnika.
Plaće moraju biti u skladu s okruženjem.
U Istarskoj županiji postoji kvalitetan Kolektivni ugovor za jedinice lokalne uprave i samouprave, te posebni kolektivni ugovori za Pulu i Pazin, napominje Buršić.
-Kako se može dogoditi da u jednoj demokratskoj državi lokalne jedinice ne mogu samostalno određivati osnovice za izračun plaća, pita se županijski povjerenik, te zaključuje da vlada krši ustav da bi udovoljila dijelu javnih službenika koji ne razlikuju djeloklrug rada države i jedinica lokalne samouprave. J.O.