Suđenje bivšoj predsjednici Sindikata pravosuđa, uprave i lokalne samouprave

Suđenje bivšoj predsjednici Sindikata pravosuđa, uprave i lokalne samouprave

maric_jasna_JLnaslovZAGREB – Suđenje Jasni Marić i još 50 optuženih, prema broju optuženika najveće suđenje ikad zabilježeno u Hrvatskoj, odgođeno je zbog nedolaska prvookrivljene, a osim nje, na ročištu se nije pojavilo još 18 optuženika.

Zločinačka organizacija
Bivša predsjednica Sindikata pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Jasna Marić i ostali u 115 točaka USKOK-ove optužnice terete se zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju, “teške” 7,5 milijuna kuna. Osim toga, nju i još sedam optuženih tereti se za udruživanje u zločinačku skupinu, dok je “mozak” skupine bila upravo Jasna Marić.

maric_jasna_JL051208Prema optužnici, Jasna Marić je od 1. prosinca 2002. do 15. ožujka 2005. godine u HZMO prijavila veći broj osoba kao zaposlenike Sindikata, koji su zatim trebali naći osobe koje će u bankama podnositi kreditne zahtjeve i nabavljati robu. Osim toga, Jasna Marić je s 51 osobom sklopila lažne ugovore o radu, ovjerila ih svojim potpisom i pečatom sindikata te prijavila u HZMO i REGOS, čime im je omogućila kreditnu sposobnost. Oni su zatim u bankama i štedionicama dizali kredite koje nisu vraćali, a riječ je o iznosima od nekoliko tisuća kuna pa do nekoliko tisuća eura.

Danas bila na operaciji
Jasna Marić u istrazi je negirala sve za što ju se tereti, tvrdeći da su za njezinu djelatnost znala pravosudna tijela Republike Hrvatske te da je roba koju je nabavljala bila namijenjena djelatnicima pojedinih sudova.

Svoj nedolazak pred suca Županijskog suda, Zdravka Majerovića, Jasna Marić ispričala je medicinskom dokumentacijom, prema kojoj je danas trebala biti na operaciji. Suđenje je zbog velikog broja optuženika bilo premješteno u Palaču pravde u Vukovarskoj ulici.

Pročitajte još…