Sudski zapisničari plaćeni manje od konobara, a u rangu čistačica u privatnom sektoru

PRAVOSUĐE I TRŽIŠTE RADA

Sudski zapisničari plaćeni manje od konobara, a u rangu čistačica u privatnom sektoru


(SDLSN, 4. prosinca 2018.) Sindikatu su se ovih dana obratile sudske zapisničarke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, ukazujući na težak materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu i zaostajanje njihovih plaća za primanjima u javnom i privatnom sektoru.

I doista, sudeći po oglasima kojima se traže radnici u ugostiteljstvu i na poslovima čišćenja, posao u pravosuđu na ljestvici primanja zauzima nizak položaj.

Kako drugačije objasniti činjenicu da sudska zapisničarka s 34 godine staža ima plaću od 4.086,28 kuna, ona s 4 godine staža 3.694,49 kuna i s jednom godinom staža 3.678,93 kuna, dok se na tržištu za rad u kafiću nudi plaća od 4.000,00 do 5.000,00 kuna, a na poslovima čišćenja od 3.000,00 do 4.000,00 kuna.

Pored malih plaća, zapisničarke ukazuju na činjenicu da se zamjene odsutnih službenika i popunjavanje radnih mjesta novim službenicima sve teže osiguravaju pa se posao preraspodjeljuje na raspoložive „snage“.

Tišti ih i činjenica da su zapisničarke koje rade na kaznenim predmetima po Zakonu o USKOK-u podvrgnute sigurnosnoj provjeri i „obradi“ od strane sigurnosnih službi, koja je sve samo ne ugodna, a da za povećanu odgovornost ne primaju dodatke kao zaposleni u drugim državnim i javnim službama.

Od ministra pravosuđa očekuju da iz svog kabineta pogleda dolje u “proizvodnju” i poduzme nešto kako se zaposleni u pravosuđu više ne bi morali sramiti svog položaja u društvu.

Također, zamolile su nas da objavimo opis poslova radnog mjesta „administrativni referent – sudski zapisničar“, kako bi oni koje to zanima, mogli vidjeti kako je to raditi puno za malo novaca.

One koji ne žele čitati upućujemo na arhivske fotografije snimljene na njihovom sudu, koje govore više o riječi. S. Kuhar