Šuker: Nema novca – nema ni božićnice

bozicnice09_sd111209

Sindikati javnih i državnih službi nisu u petak prihvatili prijedlog Ministarstva financija da se božićnica za 240 tisuća korisnika državnog proračuna smanji s 1250 na 500 kuna.

SD_logo240Sastanak u Vladi s Ivanom Šukerom, ministrom financija, demonstrativno su napustili članovi sindikata državnih službenika i namještenika. Nakon toga su i sindikati državnih službi priopćili svoju odluku da također ne prihvate smanjenje božićnice.

– Ne možemo pristati na novo kresanje. Najprije nam je smanjena osnovica za šest posto, a potom je uveden i krizni porez od četiri posto. Ne želimo više našim egzistencijama odgovarati za nesposobnost političara – kazala nam je Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva.

Prema njezinim riječima, Šuker nije pristao ni na prijedlog Vilima Ribića da će sindikati javnih službi pristati na smanjenje božićnice ako se na 500 kuna smanje božićnice u javnim poduzećima i Gradu Zagrebu, koji je svojim zaposlenicima isplatio 1500 kuna božićnice.

– Ako Vlada i Ministarstvo financija zaista budu proveli svoj prijedlog o smanjenju božićnice na 500 kuna, tada ćemo podnijeti tužbe koje ćemo sigurno dobiti, jer su dio kolektivnih ugovora i sporazuma sa zakonskom snagom – rekla nam je Spomenka Avberšek, a tužbu je najavio i Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika.

U Ministarstvu financija nisu htjeli službeno komentirati ovu situaciju, ali neslužbene informacije govore o tome da ovaj put neće popustiti.

“Korisnici državnog proračuna trebaju dijeliti sudbinu drugih u državi, a ako hoće tužiti, neka tuže, novca u proračunu nema”, kazao nam je izvor blizak Vladi.

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI, ZBOG ŠUKEROVE IZJAVE O VALJANOSTI SPORAZUMA, NAPUSTILI KONZULTATIVNI SASTANAK U BANSKIM DVORIMA

Vlada nudi 500 kuna božićnice, sindikati prijete tužbom

novilist_logoZAGREB – Vlada zaposlenima u državnim i javnim službama umjesto ugovorenih 1.250 kuna božićnice nudi isplatu 500 kuna objašnjavajući kako je situacija teška i novaca nema. Sindikati koji predstavljaju 240 tisuća radnika čije se plaće financiraju iz proračuna, najavljuju moguće tužbe i tvrde kako “nema šanse” da pristanu na “ucjenu Vlade”. Iako otvorenog razgovora o idućoj godini u petak nije bilo, sindikatima je neizravno poručeno kako u idućoj godini ne mogu računati na regres i božićnicu. No, sindikati za sada odlučno poručuju kako ne pristaju na smanjenje ugovorene božićnice i najavljuju tužbe ukoliko Vlada donese jednostranu odluku.

bozicnica09_NL121209Vlada je u namjeri omekšavanja sindikata odvojeno u petak razgovarala s predstavnicima državnih i predstavnicima javnih službi. Državne službe, nisu se željele izjašnjavati dok ne čuju što će biti na sastanku s javnima. No, sindikati javnih službi, odnosno obrazovanja, kulture, zdravstva, socijalne skrbi napustili su “konzultativni sastanak”. Hoće li se preko vikenda odigrati repriza razgovora, jučer kasno poslije podne nije bilo poznato, no javne službe najavljuju kako će u ponedjeljak javnosti predočiti svoje viđenje “situacije”. Okidač koji ih je potaknuo na odlazak sa sastanka, kako tvrde, bila je izjava Ivana Šukera, ministra financija o tome da Sporazum sa sindikatima javnih službi ne znači ništa, odnosno da se njegove odredbe neće ostvariti ni kada budu bolja financijska vremena. Takvo tumačenje dobili su na upit zbog čega se sporazum ne provodi, odnosno zbog čega nije izrađen registar zaposlenih niti su ujednačene plaće na državnoj i lokalnoj razini.
– Vlada radi za odvjetnike – veli Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja objašnajvajući kako će državu, natjera li sindikate na tužbe, više koštati troškovi sudskih sporova od iznosa božićnice koji se utužuje. Ako bi Vlada jednostrano odlučila isplatiti zaposlenima u državnim i javnim službama božićnicu od 500 kuna, sindikati će utuživati ostatak od 750 kuna. Tako za sada razmišljaju i javne i državne službe. Predsjednik policijskog sindikata Josip Jagić poručuje da će policajci tužiti poslodavca, odnosno Vladu jer su božićnice ugovorene. Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša naglašava kako se na sastanku nisu izjašnjavali, ali i podsjeća da Vlada nije dozvolila zajednički sastanak s pregovaračkim odborom državnih i javnih službi, već je ustrajala na odvojenim sastancima.
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek traži da resorni ministar Darko Milinović iziđe pred zaposlene u zdravstvu i objasni im kako to novaca za božićnice nema, kada su sredstva ustanove do prije nekoliko dana imale u svojim proračunima. G. GALIĆ

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI NAPUSTILI SASTANAK I NAJAVLJUJU TUŽBE, A VLADA PORUČUJE:
Ove godine 500 kuna, a dogodine bez regresa i božićnice

gs_logo290509ZAGREB – Vlada zaposlenima u državnim i javnim službama umjesto ugovorenih 1.250 kuna božićnice nudi isplatu 500 kuna, objašnjavajući kako je situacija teška i da novca nema. Sindikati koji predstavljaju 240 tisuća radnika čije se plaće financiraju iz proračuna, najavljuju moguće tužbe i tvrde kako “nema šanse” da pristanu na “ucjenu Vlade”. Sindikatima je neizravno poručeno da u idućoj godini ne mogu računati na regres i božićnicu. No sindikati za sada odlučno poručuju kako ne pristaju na smanjenje ugovorene božićnice i najavljuju tužbe ako Vlada donese Avberšek: Milinoviæ se trebao prvi cijepiti protiv tzv. 'svinjske gripe'jednostranu odluku. Sindikati javnih službi, odnosno obrazovanja, kulture, zdravstva, socijalne skrbi, napustili su “konzultativni sastanak”. Okidač za odlazak sa sastanka, kako tvrde, bila je izjava Ivana Šukera, ministra financija o tome da Sporazum sa sindikatima javnih službi ne znači ništa, odnosno da se njegove odredbe neće ostvariti ni kada budu bolja financijska vremena. Ako bi Vlada jednostrano odlučila isplatiti zaposlenima u državnim i javnim službama božićnicu od 500 kuna, sindikati će utuživati ostatak od 750 kuna. Tako za sada razmišljaju i javne i državne službe. Predsjednik policijskog sindikata Dubravko Jagić poručuje da će policajci tužiti Vladu jer su božićnice ugovorene. Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša naglašava kako se na sastanku nisu izjašnjavali, ali i podsjeća da Vlada nije dopustila zajednički sastanak s pregovaračkim odborom državnih i javnih službi, nego je ustrajala na odvojenim sastancima. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek traži da resorni ministar Darko Milinović iziđe pred zaposlene u zdravstvu i objasni im kako to novca za božićnice nema. “Neka ministar kaže zaposlenima zašto ih je prevario i zašto se hvalio da su sredstva za božićnice osigurana i zašto su ravnatelji bolnica bili spremni na isplatu tih sredstava, a sada su isplate obustavljene”, poručuje Avberšek.G.Galić

Pročitajte još…