Šuker zaprijetio: Možda neće biti za plaće

place_jl140309_final

(JUTRNJI LIST) ZAGREB- Današnji sastanak sindikalnih čelnika s ministrima Damirom Polančecom i Ivanom Šukerom, te predstavnicima Ekonomskog vijeća, nije donio nikakvih rezultata.

place_jl140309_podPredstavnici Vlade su, doznajemo, od sindikalnih čelnika tražili da odustanu od povećanja plaća za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama od šest posto, koliko je dogovoreno u Kolektivnom ugovoru, kao i da prihvate njihovo zamrzavanje na toj razini. Na taj bi se način u proračunu moglo uštedjeti 700 do 900 milijuna kuna. Sindikati su to, međutim, odbili, ukazujući da su uštede u proračunu moguće i na drugim stavkama.

Šuker je, kako doznajemo, upozorio da bi situacija narednih mjeseci mogla biti dramatična pa bi se čak moglo dogoditi da ne bude novca za isplatu plaća. Pritom je ukazao i na sve težu dostupnost novca pa je neki dan na tržištu novca, primjerice, bilo dostupno svega 70-ak milijuna kuna. Ta su upozorenja u skladu s onima koje je izrekla i ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek, kada je ukazala na sve težu dostupnost zaduživanja.

– Oni ne znaju riješiti problem. Cijeli je sastanak imao samo jednu svrhu: da se na sindikate svali odgovornost za sadašnje stanje, kojeg smo mi svjesni – kazao nam je jedan sudionik sastanka u Ministarstvu financija. Ocijenio je i kako je sastanak protekao “u oštrim tonovima i polemici”, a neki su u nekoliko navrata prijetili i odlaskom. Nastavak razgovora najavljen je za utorak.