Šušković u Otvorenom o mjerama štednje: Oko 90% posto prihoda stranaka dolazi iz proračuna – neka se financiraju iz članarina kao Sindikati

Foto: Screenshot

Zagreb, 16. travnja 2020. – Nema sumnje, hrvatski BDP drastično će pasti. Predsjednik Vlade Andrej Plenković svim je ministrima naložio pronalaženje načina za uštedu u svojim resorima. Što to točno znači? Hoće li mjere štednje značiti manje plaće? Ima li istine u sve češćem spominjanju rezova u javnom sektoru? – teme su o kojima se raspravljalo u sinoćnjoj emisiji HTV-a 1 Otvoreno.

U emisiji je gostovala i predsjednica SDLSN-a Iva Šušković, te, među ostalim, poručila kako su sindikati spremni pregovarati o svim stavkama, ali ne može reći na koja bi smanjenja pristali. Posebno ističe plaće u pravosuđu gdje od 7.700 državnih službenika i namještenika njih 14% radi za plaću manju od 4.000,00 kn, za manje nego što iznosi naknada za spas gospodarstva.

Predsjednica SDLSN-a navodi da se često u javnosti čuje prozivka na konto državnih službenika koje se proziva uhljebima i raznim pogrdnim imenima, naglašava kako se radi o ljudima koji u ovom trenutku rade svoje poslove i mora stati u njihovu obranu.  Sudci ne održavaju ročišta, ali državni službenici i namještenici na sudovima rade, pravosudni policajci u zatvorskom sustavu rade, u odgojnim zavodima rade, u poreznoj upravi ljudi također zaprimaju zahtjeve, obrađuju ih i osiguravaju redovne isplate.

Šušković ističe….

–  Mi čekamo konkretne prijedloge Vlade na osnovu kojih ćemo ići na naša tijela i prema potrebi na izjašnjavanje. Ali ima i drugih stavki u proračunu koje bi se mogle smanjiti. Oko 90 posto prihoda stranaka dolazi iz proračuna. Sindikati se financiraju članarinama, pa ne vidim zašto se i stranke ne bi mogle tako financirati. A da ne govorim o naknadama saborskim zastupnicima za odvojeni život, plaćanju najamnina za stanove, režijskih troškova… Mislim da ima drugih stavki proračuna u koje bi se trebalo pogledati.

Drago mi je čuti da do daljnjega nema rezanja plaća i da su sve ovo neutemeljene najave te navodi kako se nada da će Vlada RH prvo razmotriti druge stavke proračuna, eventualno ići na analizu rukovodećih radnih mjesta i visokih plaća, pa onda tek udarati na one koji imaju najmanje plaće, navodi Iva Šušković, predsjednica SDLSN-a.

Emisiju u cijelosti pogledajte OVDJE.