SUTKINJA KOJA JE ZABRANILA ŠTRAJK UZ SUDAČKU OBNAŠALA I FUNKCIJU PROČELNICE UPRAVNOG ODJELA OPĆINE ŠTEFANJE

SUTKINJA KOJA JE ZABRANILA ŠTRAJK UZ SUDAČKU OBNAŠALA I FUNKCIJU PROČELNICE UPRAVNOG ODJELA OPĆINE ŠTEFANJE

Pavlovic_Drmacic(SDLSN, 24. ožujka) Predsjednica Prekršajnog suda u Bjelovaru protiv koje je Sindikat podignuo kaznenu prijavu zbog zabrane štrajka na ovom sudu 28. prosinca 2005. godine, tijekom 2000. i 2001. obnašala je uz dužnost sutkinje i dužnost pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Štefanje.

Svestrana sutkinja je tako “personalnom unijom” utjelovila sudbenu i izvršnu vlast u jednoj osobi pokazavši na taj način osebujno shvaćanje nespojivosti sudačke funkcije sa službeničkim položajem u tijelu lokalne samouprave.

Tako je u isto vrijeme u kojem je presuđivala u prekršajnim postupcima, Ružica Pavlović-Drmačić donosila rješenja u upravnim predmetima u Općini Štefanje.

Ružica Pavlović-Drmačić u svojoj je osobi utjelovila sudbenu i izvršnu vlast
Ružica Pavlović-Drmačić u svojoj je osobi utjelovila sudbenu i izvršnu vlast

Ruzica2

Ruzica3

Sindikalna povjerenica temeljem čijeg izvješća o štrajku je Sindikat Općinskom državnom odvjetništvu predložio pokretanje kaznenog postupka prošli je tjedan pozvana na saslušanje u Općinskom državnom odvjetništvu na koje je pored sindikalne povjerenice kao svjedok pozvana i službenica koja na sudu radi na određeno vrijeme i o čijem se zapošljavanju na nedoređeno vrijeme odlučilo ovih dana.

Sindikalna povjerenica svoj iskaz sigurno neće promijeniti, ali je pozivanje službenice kojoj svjedočenje protiv poslodavca sigurno ne bi pomoglo u zapošljavanju na Prekršajnom sudu u Bjelovaru i više nego indikativno, tim više što je spornom događaju tijekom kojeg je sutkinja Pavlović-Drmačić izrekla zabranu štrajka prisustvovao i veći broj drugih svjedoka i to ne samo službenika koji su zaposleni na određeno vrijeme, već i sudaca Prekršajnog suda.

Da bio stvar bila još gora navedena službenica već radi na radnom mjestu arhiviste iako još nije završen natječaj, na što već postoji žalba druge djelatnice Prekršajnog suda koja za razliku od odabrane svjedokinje ispunjava uvjete za to radno mjesto i trebala bi imati prednost pri zapošljavanju jer se po novom Zakonu o državnim službenicima radna mjesta prvo popunjavaju iz redova postojećih državnih službenika internim oglasom ili premještajem.

U svojoj žalbi upućenoj Odboru za državnu službu oštećena službenica upozorila i na činjenicu kako je službenica koja je primljena u državnu službu u to vrijeme radila kao zapisničarka predsjednice suda i jedina je od svih službenika bila pozvana na obavijesni razgovor u Općinsko državno odvjetništvo, čime je Ružica Pavlović-Drmačić došla u sukob interesa.

U svojoj žalbi oštećena službenica navodi kako sutkinja već godinama prima naknadu za putne troškove temeljem prijavljenog prebivališta, premda na toj adresi stvarno ne stanuje
U svojoj žalbi oštećena službenica navodi kako sutkinja već godinama prima naknadu za putne troškove temeljem prijavljenog prebivališta, premda na toj adresi stvarno ne stanuje

Članovi sindikata skeptični su glede vjerojatnosti pokretanja kaznenog postupka i zbog navodnog prijateljstva predsjednice Prekršajnog suda i općinske državne odvjetnice Ksenije Pavić, a kao prilog tomu navode i ranije odbacivanje kaznene prijave protiv Ružice Pavlović-Drmačić zbog nezakonitog otkaza bivšoj sindikalnoj povjerenici koja je sudskom odlukom vraćena na posao.

Zbog svega ovoga Sindikat će Ministarstvu pravosuđa dostaviti dokumentaciju iz koje je razvidno djelovanje Ružice Pavlović-Drmačić nespojivo sa sudačkom profesijom.

Pročitajte još: