Sutra ovrhe iz plaća djelatnika Ureda državne uprave u Iloku

Sutra ovrhe iz plaća djelatnika Ureda državne uprave u Iloku

hina_logo

ILOK,24. rujna 2008.(Hina) – Prve ovrhe u iznosu jedne trećine plaće sutra bi trebale biti uzete iz plaća šestero državnih službenika Ureda državne uprave u Iloku, koji su po odluci Vrhovnog suda iz 2004. ostvarili pravo na 50-postotno povećanje plaća, ali im je odlukom istog suda iz 2006. to pravo poništeno i sad moraju vratiti i isplaćeni novac i zatezne kamate.

Po riječima Josipa Kuštura, jednog od šestero djelatnika iločkog Ureda državne uprave koji su prošlih dana dobili sudska riješenja za protuovrhu, odlukom Vrhovnog suda iz 2006. u nepovoljan je položaj stavljeno ukupno 75 djelatnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iznosi glavnica sa kamatama kod pojedinaca kreću od 60.000 pa do 130.000 kuna, rekao je.

empty_walletSukladno stavu Vrhovnog suda iz 2004. da Podunavlje od 1998. do 2000. jest bilo područje od posebne državne skrbi iako ga tad Vlada nije razvrstala kao takvo, ti su državni službenici ostvarili pravo na 50 posto veće plaće kao i svi službenici koji su radili na području od posebne državne skrbi.

“Odlukom Vrhovnog suda iz 2006. godine, to im se pravo međutim poništava iako se u međuvremenu ništa nije promjenilo. Osobno sam se u Ilok vratio 1997. i sjećam se da sam na posao dolazio naoružan jer je situacija još bila opasna. Danas se sve to međutim zaboravlja”, kaže ogorčeno Kuštura dodajući kako je “situacija na terenu u svezi protuovrha krajnje kaotična”.

Za primjer navodi kako je od desetero službenika iločkog Ureda državne uprave, riješenja o protuovrsi dobilo njih samo šest, u Osijeku od troje službenika riješenja o protuovrsi je dobilo dvoje dok u Vinkovcima, iz kojih je na području Vukovara radilo 15 osoba, još nitko nije dobio riješenje o protuovrsi.

Također ističe kako ne postoji više nikakava pravna mogućnost žalbe službenika na sudske odluke o protuovrsi te službenicima, kako kaže, ostaje jedino nada da će se ipak nešto pozitivnog dogoditi te da neće morati vraćati novac.

Na oprečne odluke Vrhovnog suda u svezi prava na povećanje plaća državnih sužbenika na područjima od posebne državne skrbi u priopćenju je u utorak upozorio Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Prema riječima tajnika tog sindikata Siniše Kuhara, Sindikat traži od Vlade i državnih tijela da isprave tu nepravdu za koju, kako ističe Kuhar, državni službenici ne mogu biti nikako krivi.

NOVI LIST

vsrh_NL250908