Svaki šesti službenik na dodatnoj izobrazbi

HRVATSKO PRIBLIŽAVANJE EUROPSKOJ UNIJI ZAHTIJEVA I OBRAZOVANIJU DRŽAVNU ADMINISTRACIJU

Svaki šesti službenik na dodatnoj izobrazbi

novilist_logoZAGREB – Država u narednim godinama planira značajnu pozornost posvetiti obrazovanju državnih službenika i to prije svega onih na rukovodećim mjestima. Tako će tijekom ove godine programe izobrazbe proći novih 908 rukovodećih službenika, od njih gotovo šest tisuća, koliko ih je zaposleno u tijelima državne uprave. Svi su državni službenici dužni trajno usavršavati stručne sposobnosti i vještine, a programe izobrazbe službenika razvija i provodi Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih službenika. Od prije dvije godine, kada je program završila prva generacija polaznika, dodatna znanja i vještine steklo je ukupno 110 službenika.

Službenici će stjecati i usavršavati informatičke, jezične i komunikacijske vještine
Službenici će stjecati i usavršavati informatičke, jezične i komunikacijske vještine

Pribroje li im se rukovodeći službenici, za koje je procijenjeno da tijekom ove godine trebaju proći dodatne programe izobrazbe, ispada da je posebne programe izobrazbe prošao gotovo svaki šesti službenik na rukovodećem mjestu.
Prema Strategiji razvoja ljudskih potencijala u državnoj službi, što ju je usvojila Vlada, u ovoj godini prioritet je osposobljavanje državnih službenika za ispunjavanje obveza vezanih uz učinkovito obavljanje poslova koji proizlaze iz procesa pridruživanja Europskoj uniji, odnosno članstva u EU. Osim pripreme službenika za “plivanje” u europskoj administraciji, planira ih se obrazovati za stjecanje i usavršavanje informatičkih, jezičnih i komunikacijskih vještina. “Etika i suzbijanje korupcije također su prepoznati kao važna područja izobrazbe”, navodi se u Strategiji, uz napomenu da je potrebna i neposredna provedba programa izobrazbe na regionalnoj razini.
Iako domaći propisi otvaraju mogućnost za premještaj službenika “po potrebi službe” iz jednog državnog tijela u drugo na određeno ili neodređeno vrijeme, to se rijetko koristi. Strategijom se naglašava i da se posebno rijetko koristi premještaj službenika na određeno vrijeme, odnosno radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao. Stoga se navodi da bi te institute trebalo poticati jer bi se bez novog zapošljavanja u državnom tijelu moglo osigurati stručno, kvalitetno i pravovremeno obavljanje poslova, posebno onih vezanih uz pristupanje EU. G. GALIĆ