Svijet je prepun slučajnosti III. dio ili borba protiv korupcije na netransparentan način

Svijet je prepun slučajnosti III. dio ili borba protiv korupcije na netransparentan način

Vrijedi li odazvati se pozivu?
Vrijedi li odazvati se pozivu?

(SDSLN, 14. studenoga) Zbog činjenice da se državna tijela kojima se obratio u slučaju privatizacije pomoćno-tehničkih poslova u Ministarstvu pomorstva nisu pokazala naročito zainteresiranima istražiti jesu li opravdane sumnje u neregularnost provedbe javnog natječaja i “zbrinjavanja” namještenika koji su zbog toga dobili otkaze, Sindikat se, između ostalih, obratio i nevladinoj udruzi Transparency International Hrvatska. Radi se o uglednoj udruzi – nacionalnoj podružnici svjetske mreže udruga koje se bave suzbijanjem korupcije. Računavši na potporu građanskog društva u slučaju, u najmanju ruku, netransparentnog postupanja državnih tijela u privatizaciji poslova koje prema Zakonu o sustavu državne uprave trebaju obavljati namještenici, a ne privatne tvrtke, ostali smo iznenađeni mlakom reakcijom TI Hrvatska, koja je tvrdnje jedne druge udruge o zloporabama ovlasti u zagrebačkim ustanovama objavila kao vijest na svojim stranicama.

Može li predsjednik nevladine udruge koja se bori protiv korupcije raditi za Vladu
Može li predsjednik nevladine udruge koja se bori protiv korupcije raditi za Vladu

Odgovor na to zašto vijest o netransparentnom djelovanju na razini državne uprave i mogućem nezakonitom postupanju s elementima pogodovanja pri ugovaranju javne nabave nije interesantna možda leži u činjenici da predsjednik udruge TI Hrvatska istovremeno, kao privatna osoba, radi za američku tvrtku CARANA. To samo po sebi ne bi ništa značilo da CARANA nije angažirana u Ministarstvu rada i socijalne skrbi na poslovima jačanja kapaciteta Ministarstva radi širenja informacija široj javnosti o novim socijalnim inicijativama i programima. Ove aktivnosti financira USAID s iznosom od 1.000.000,00 $. Ni to ne bi bilo odveć sporno da na sjednici Vlade 15. svibnja nije donijeta “odluka o utvrđivanju posebnog interesa za iznimnu nabavu usluga izrade multimedijskih strategija promoviranja projekata Vlade Republike Hrvatske i pojedinih ministarstava od strane tvrtke Carana Corporation, USA“.

Stoga Sindikat postavlja pitanje je li moguće očekivati podršku od udruge koja se bavi suzbijanjem korupcije i pravom na dostupnost informacija, ukoliko njezin predsjednik radi za Vladu kao privatna osoba. Radi li se o sukobu interesa ili ne prosudite sami. No, je li moguće očekivati od osobe koja radi za Vladu da istovremeno odlučno reagira u slučaju netransparentnog djelovanja vlastitog poslodavca ili sumnji u možebitnu korupciju?

Ovaj paradoks je tim veći što je Zorislav Antun Petrović odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske imenovan članom Etičkog povjerenstva koje promiče ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima, na prijedlog većinske koalicije stranaka. Jesu li te stranke, a posebno one iz redova oporbe bile upoznate s činjenicom da Petrović radi na promociji projekata, a posredno i stranaka koje sudjeluju u Vladi i bi li ga i tada predložili za člana Etičkog povjerenstva.