Tafra: Brigadir koji ne smije raditi na terenu, bio zapovjednik u ISAF-u

pribolsan_vj250512

IVANA KNEŽEVIĆ

Ispravnost naših tenkova je 24 posto, raketne i oklopne tehnike 49 posto, a prosječna starost nevojne tehnike i vozila je 21 godinu. Uz to, lani nije realiziran ni jedan projekt opremanja ratne mornarice, a resursi borbenih zrakoplova istječu iduće godine. Te poražavajuće podatke iznijela je u četvrtak na saborskom Odboru za obranu zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podnoseći izvješće o spremnosti obrambenog sustava za prošlu godinu.

vjesnik_ja_citam240Naglasila je kako obrambeni sustav funkcionira u okolnostima smanjenog proračuna, ali unatoč svim poteškoćama uspješno je odgovorio na sve postavljene zadaće. Iako su se svi članovi odbora složili da će podržati izvješće, sjednica nije mogla proteći bez spominjanja slučajeva vezanih uz MORH koji ovih dana pune medijske stupce.

Tako je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić spočitnuo zamjenici ministra slučaj Branka Pribolšana koji je uz otpremninu otišao iz MORH-a, a zatim je vraćen u ugovor o djelu. Tafra je pojasnila kako je riječ o stručnjaku za javnu nabavu koji se sam prijavio da bude među 200 ljudi koji uz otpremninu ostaju bez posla u MORH-u. No, budući da MORH-u nedostaje stručnjak koji bi vodio sustav javne nabave, a 10 stručnjaka s kojima je razgovarano, taj je posao odbilo, Pribolšan je ponudio kako će gratis do kraja godine odraditi taj posao.

djakic_vj250512

“Morali smo mu dati neki ugovor i ne mogu vjerovati da je ugovor od 4.000 kuna izazvao takvu medijsku pozornost budući da nam je taj čovjek u pet mjeseci uštedio pet milijuna kuna”, rekla je Tafra. Đakić je njezin odgovor nazvao početničkim. “Zašto dosad nitko nije postavljao pitanje ugovora o djelu koji su samo prošle godine iznosili 2,5 milijuna kuna. Bilo je i generala na ugovor o djelu, a sad se postavlja pitanje kad je riječ o javnoj nabavi” ustvrdila je. Predsjednik odbora HDZ-ovac Tomislav Ivić je odgovorio kako nije riječ o 4.000 kuna, nego principu te zapitao zašto su ga pustili da ode iz MORH-a ako je neophodan. Josip Đakić je postavio i pitanje 31 djelatne vojne osobe koja ima status invalida Domovinskog rata, a koja će zbog novog pravilnika morati napustiti službu.

“Zašto se hrvatski ratni vojni invalidi izmijenjenim pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih sposobnosti šalju na komisije, dok istovremeno nema ni za redovite sistematske preglede”, zapitao je Đakić te upozorio kako je to kadrovska čistka nepodobnih. Tafra je pojasnila kako je riječ o ljudima kojima je još 1999. utvrđena nesposobnost za rad, no personalnoj službi MORH-a o tome nisu dostavili dokumentaciju.

ivic_vj250512

“To smo sad otkrili i ispostavilo se da je među njima primjerice i umirovljeni general koji uz svoja primanja dobiva i 6.800 kuna profesionalne mirovine. Među njima je i brigadir koji ima zabranu rada na terenu i zabranu nošenja tereta težeg od četiri kilograma, a bio je zapovjednik u jednoj operaciji ISAF-a. Nakon što smo otkrili takve stvari, odlučili smo da moraju na ocjenu zdravstvene sposobnosti. Takve osobe zbog zdravstvenog stanja ne mogu ostati u sustavu oružanih snaga. To je bio jedini razlog”, poručila je Tafra ističući kako je velik problem i beneficirani radni staž za koji se u MORH-u godišnje izdvaja 200 milijuna kuna. “To je bacanje novca te ćemo ponovo utvrditi koja radna mjesta trebaju, i koliko, imati beneficirani staž”, zaključila je zamjenica ministra.