TI HRVATSKA: Sindikat objavio neprovjerenu informaciju

TI HRVATSKA: Sindikat objavio neprovjerenu informaciju

banner_monitor2

(SDLSN, 18. studenoga) Izabrani predsjednik Transparency International Hrvatska gospodin Zorislav Antun Petrović reagirao je na naš članak Svijet je prepun slučajnosti III. dio ili borba protiv korupcije na netransparentan način, navodeći kako mu Vlada RH ni američka tvrtka CARANA nikad nisu bili poslodavci. Gospodin Petrović nas stoga “učtivo moli” da ovu neprovjerenu informaciju temeljem koje su izgrađeni vrijednosni sudovi koji nemaju veze s njime demantiramo objavom njegova pisma, što ovdje i činimo.

Također, ukratko ćemo objasniti kako smo došli do ove neprovjerene informacije. U listopadu, tijekom obilaska čistačica koje su dobile otkaz u Ministarstvu pomorstva, autor ovih redaka posjetio je gospodina Petrovića u uredskim prostorijama na I. katu Kockice kako bi ga upitao je li TI Hrvatska zaprimila zamolbu za pomoć Sindikata. Gospodin Petrović je rekao da su zamolbu zaprimili, ali da po tom pitanju ne mogu bog zna što učiniti. Na moj upit nije li ovdje nekad radila agencija CARANA gospodin Petrović je odgovorio, citiram: “Pa mi smo CARANA.“, a na moje čuđenje izraženo upitom “Vi ste CARANA?!“, odgovorio: “Pa moram i ja od nečega živjeti.

Stoga se ispričavamo ukoliko smo na temelju razgovora s gospodinom Petrovićem i činjenice da smo ga zatekli u prostorijama Ministarstva rada i socijalne skrbi zaključili da radi za agenciju CARANA. No, kako bi nam stvari bile jasnije molimo ga da nam odgovori što je zapravo radio u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, budući da smo iz njegovog šturog životopisa na web stranici TI Hrvatska mogli pročitati samo Public Image – copywriter i Design System – copywriter za razdoblje 2002. i 2003. godina. Čiji je javni “image” poboljšavao i je li taj posao bio u nekoj vezi sa zadaćom tvrtke CARANA u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, odnosno je li njegov angažman plaćala ista agencija – USAID, koja plaća CARANU i sponzor je TI Hrvatska?

(SDLSN, S.Kuhar)

Poštovani,

Obraćam Vam se u vezi nepotpisanog teksta Svijet je prepun slučajnosti III. dio ili borba protiv korupcije na netransparentan način objavljenom na Internet stranici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske – www.sdlsn.hr

U spomenutom tekstu ste naveli da radim “kao privatna osoba, za američku tvrtku CARANA”, nakon toga iznijeli cijeli niz podataka koji sugeriraju da je je riječ o tvrtki koja blisko surađuje s Vladom te konačno postavili pitanje je li moguće “od osobe koja radi za Vladu da istovremeno odlučno reagira u slučaju netransparetnog djelovanja vlastitog poslodavca ili sumnji u možebitnu korupciju?”. Ne znam odgovor na ovo pitanje, no znam da mi niti Vlada Republike Hrvatske niti američka tvrtka Carana nikad nisu bili poslodavci, tako da sva daljna pitanja i vrijednosni sudovi izneseni u nastavku teksta zaista nemaju nikakve veze sa mnom. Stoga Vas učtivo molim da u skladu sa Zakonom o medijima ovaj ispravak objavite na svojim stranicama i pošaljete ga svim novinarima i redakcijama kojima ste poslali spomenuti tekst.

Neugodno me iznenadilo da ugledan sindikat poput Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske objavljuje neprovjerene informacije i potom na temelju takvih informacija stvara zaključke i donosi vrijednosne sudove koje potom distribuira medijima. Bio bih Vam vrlo zahvalan ako bi ubuduće provjerili informacije, posebice o meni ili Transparency Internationalu Hrvatska, prije nego što ih objavite i distribuirate medijima.

S poštovanjem,
Zorislav Antun Petrović