Tiskovna konferencija SDLSN i UPVH o stanju u vatrogastvu

Tiskovna konferencija SDLSN i UPVH o stanju u vatrogastvu

Vatrogasci_presica071004_2

Izrada prijedloga novog zakona o vatrogastvu ne miče se s mrtve točke, iako bi početkom iduće godine s radom trebala započeti već oformljena Uprava za zaštitu i logo_mali_novatvspašavanje. Samim time ne može se izraditi ni novi minimalni financijski standard, koji je za vatrogasce posljednji put utvrđen još u prošlom stoljeću. Statični standard pak godinama rezultira neprimjenom kolektivnog ugovora. Ne pristupi li se u najkraćem vremenskom roku pregovorima, vatrogasci bi, doznajemo,  mogli i na ulice.

Vatrogasci već godinama sustavno traže rješavanje nagomilanih  problema. Svi bi se, kažu, mogli riješiti novim zakonom. Radna skupina, međutim, nije daleko dogurala.

Mladen Magdić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca: “U zadnjih tjedan dana, 4. pregovarač vatrogasna zajednica po ne znam koji puta minira zakon o vatrogastvu i vraćamo se ponovo na početak.

Predloženi bi sustav, tvrde, za državu bio mnogo jeftiniji i prvenstveno transparentan.

Branko Šimara, tajnik Udruge profesionalnih vatrogasaca:

U takvom bi sustavu bilo točno definirano – troši se toliko, zna se gdje se troši i tko ga troši. Takav zakon naravno, ne odgovara onima koji u ovakvom metežu relativno pristojno zarađuju.

Vatrogasci_presica071004_4

Prema procjenama sindikata u vatrogastvu se godišnje vrti više od 800 milijuna kuna, a država, tvrde, za više od 300 milijuna ne zna kamo odlaze. Promjena zakona, nekim lobijima očito nije u interesu.

Šimara: “Kad pogledate po vatrogasnim zajednicama, predsjednici su gotovo svi politički aktivni u ovoj ili onoj stranci, ovisno o tomu kakvo je trenutačno stanje.

A bez novog zakona nema ni izrade novih minimalnih standarda koji se godinama nisu mijenjali. U sindikatu tvrde da je za njihovu izradu zaduženo ministarstvo financija. U ministarstvu financija pak tvrde, citiramo: za izradu minimalnih standarda odgovorna su tijela državne uprave – Hrvatska vatrogasna zajednica i MUP. Možda bi se u ministarstvu financija ipak trebali malo bolje informirati, jer HVZ nije tijelo Državne uprave, već udruga građana. U MUP-u pak prvi put čuju da su baš oni za to zaduženi, jer se ti standardi, kako su nam rekli, rade po kriterijima ministarstva financija. (Sonja Dasović)

Vatrogasci zatražili razgovor i rješavanje problema u vatrogastvu

101Čelnici sindikata vatrogasaca i Udruge profesionalnih vatrogasaca zatražili su od Ministarstva financija razgovor i rješavanje problema u vatrogastvu. Prema njima, glavne kočnice donošenju novog zakona o vatrogastvu su Vatrogasna zajednica, loš sustav financiranja, katastrofalno organizirana hijerarhija i pomoćnik ministra financija Niko Rajić. Očekuju i hitnu reviziju financiranja vatrogastva, pogotovo love koja dolazi od osiguranja, ali i love koja odlazi u ruke šefova dobrovoljnih postrojbi sklonih malverzacijama.

Goran Franković, predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca kaže da love ima dovoljno, i za profiće i za dobrovoljne vatrogasce, jer je kolač koji dijele težak oko 700 milijuna kuna. No on nije ravnomjerno raspoređen i ne zna se točno koliko ga ima, rekao je Goran i dodao da je iznos za zaštitu od požara, za preventivu i kurativu negdje oko 700 milijuna kuna, od toga je preko 300 milja van kontrole države.
Vatrogasci_presica071004_101Što se tiče revizije, sindikalni vođe vatrogasaca priznaju da je i šef parlamenta Vlado Šeks poslao reviziju koja je utvrdila prilično velike nepravilnosti, ali niti jedna glava nije pala, što objašnjavaju političkim vezama predsjednika lokalnih vatrogasnih zajednica. Uz gore navedene, i Vladu smatraju odgovornom što još nije odredila određene minimalne novčane svote po vatrogascu, koja bi po njima trebala biti 10 tisuća i 400 kuna.

Dakako, vatrogasci su poslali apel Vladi da ih uključi u izradu novog zakona koji bi ih približio evropskim standardima. No, da nije sve crno potvrđuje Goran Franković: “Smatramo da je zaključak Vlade koji je donesen 12. 2. 2004. godine jasno pokazao odluku Vlade da želi napraviti promjene, pa i u ovom dijelu vatrogastva i u cjelokupnom sustavu zaštite i spašavanja.”
Mladen Magdić, predsjednik odbora vatrogasaca pak ističe da se najveći lopovi skrivaju iza dobrovoljstva. Primjer toga je stanje u Petrinji gdje vatrogasci nemaju zaštitne rukavice, ali se zato njihove glavešine voze u novom džipu. Tvrdnje o malverzacijama i nerazumnom trošenju podebljao je primjerom Hrvatskih šuma iz priobalja: “Pojedine direkcije Hrvatskih Šuma u priobalju troše milijunske iznose, imaju zaposlene ljude koji nikad ne dolaze na posao, a istovremeno u popisu inventara nemaju niti jednu motornu pilu, a koriste jako puno goriva za tu motornu pilu.”
Nažalost, na kraju kažu vatrogasci, sada se nalaze gdje su bili i ’99., u potpunom rasulu i zato po tko zna koji put traže da se hitnim postupkom donese zakon o vatrogastvu.

Vatrogasci_presica071004_1

VATROGASCI TRAŽE RJEŠAVANJE PROBLEMA U FINANCIRANJU

hina_logo

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) –  Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika zatražio je danas od predstavnika Ministarstva financija da konačno sjednu za stol kako bi riješili nagomilane probleme u financiranju profesionalnog vatrogastva.
Odbor i Udruga profesionalnih vatrogasaca ustvrdili su na konferenciji za novinare da Ministarstvo financija već šest mjeseci ignorira dopise sindikata i Ureda za socijalno partnerstvo vezane uz uvođenje profesionalnih standarda kojima bi se izjednačile plaće u javnim vatrogasnim postrojbama.
Prosječan minimalan standard po vatrogascu godišnje iznosi 9.130 kuna, no u nekim postrojbama taj je prosjek manji od 8.000 kuna, a u nekima iznosi čak 10.463 kune, upozoravaju vatrogasci.
Nezadovoljni su jer u minimalni standard nisu ugrađena materijalna prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, što znači da Ministarstvo financija opstruira primjenu tog ugovora na profesionalne vatrogasce.
Također traže izmjene Zakona o vatrogastvu kojim bi se uredilo trošenje državnog novca namijenjenog toj djelatnosti i ukinulo dvostruko zapovijedanje u sustavu, odnosnu unutar MUP-a i Vatrogasne zajednice.
Vatrogasne zajednice ne troše transparentno državni novac pa svaki puta kad se želi izmijeniti postojeći zakon oni to miniraju, jer im odgovara da iz proračuna dobivaju sredstva a pritom ih nitko ne pita gdje su ih potrošili, rekao je predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Mladen Magdić. (Hina) xmvr ymd

OTVORENI RADIO: VATROGASCI TRAŽE SASTANAK SA ŠUKEROM

07.10.2004 14:14:08

Vatrogasci_presica071004_3

Odbor i Udruga profesionalnih vatrogasaca dali su Ministarstvu financija rok od tjedan dana da s njima sjednu za stol i riješe problem neprimjene kolektivnog ugovora. Traže da ih se uključi u pregovore o plaćama vatrogasaca, te o materjalnim troškovima za funkcioniranje Javnih vatrogasnih postrojbi. Od Vlade zahtijevaju da donese novi Zakon o vatrogastvu, kojim bi se uredilo trošenje proračunskog novca u tom sustavu i osigurala učinkovita zaštita. Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Mladen Magdić je upozorio da će, ako Ministarstvo ne odgovori na njihove zahtjeve, poduzeti sindikalne akcije, od prosvjeda i štrajkova do sudskih tužbi.